Schuilkerken

Schuil -of schuurkerken 
Na 1629 was officieel de uitvoering van der.k. godsdienst verboden.  In het capitulatieverdrag dat bisschop Ophovius had getekend, stond onder meer dat alle priesters en kloosterlingen de stad dienden te verlaten. De zusterlloosters mochten voortbestaan totdat de laatste zuster was uitgestorven. Er mochten evenwel geen novicen meer worden aangenomen.
De eredienst en toediening van andere sacramenten gebeurde in het geniep in kerken gelegen aan steegjes en op binnenplaatsen. Er werd ook wel stiekem gekerkt. Toezichthouders werden met geld omgekocht. 

Vughterstraat
-De schuilkerk achter de panden Vughterstraat en St. Jorisstraat 12-14. Via de Vughterstraat en ook via de Jorisstraat kon men die kerk bereiken. Het poorte dat er nu nog op perceel 14 ligt [later de Drukkerij Smits/Katholieke Illustratie] herinnert er nog aan. 
-Achter de meubelzaak van Ton Lensen, bereikbaar via het Zwart Beerke en gelegen op de splitsing met twee Dieze stromen, de gedempte Kerkstroom en de Vughterstroom, stond in de oostelijke hoek van die driesprong een schuilkerk. 

Verwersstraat 
-Op de hoek Verwersstraat 3 en Achter het Stadhuis, lag ingeklemd tussen de percelen achter het Turks restaurant [voormalig geborotehuis van Nort Lammers- en kapper Remmers een gebouw . Daarheen liep een steegje dat uitkwam in die 'schuur'. Daar hielden de katholieken ook hun diensten. 
-Op het Fonteinplein, aan de zuidzijde staan-twee panden die vroeger aan elkaar gekoppeld waren. De huidige bestemming van deze panden is de lampenzaak De Bron en Visscher Bloemen en planten [voorheen slagerij Lammers]. Achter deze panden stond een schuilkerk 

Uilenburg
Door de Uilenburg loopt de Vughterstroom. In deze kleinschalige wijk stonden twee schuilkerken. Achter het Huis van Boxtel en langszij het Huis de Nobel [Van den Eerenbeemt] een kerk die later is ingestort.  

Hinthamerstraat 
Achter het St.Jacobshofje, nu is van dat hofje alleen nog het St. Jacobsstraatje over. Dat straatje loopt tussen Hinthamerstraat en Bethaniëstraat langszij Reinier van Arkel. Daar stond een gebouw dat dienst deed als schuilkerk.

Op deze ansichtkaart overheerst de Grote of Hervormde kerk, maar het Gasselstraatje ingaand, bij de IJzeren poort, kwam men op een binnenplaats uit waar een schuilkerk heeft gestaan.
Ook via de Hinthamerstraat en via de Engelse Pispot had men toegang tot die verscholen plek .

Kerkstraat / Engelse Pispot
Vanaf drie punten was een gebouw bereikbaar dat ook ooit schuilkerk is geweest. Vanaf de Kerkstraat [steegje de Engelse Pispot], via de Gasselstraat [steegje] en via Hinthamerstraat 49, waarlangs een lange gang loopt, kon men een binnenplaats bereiken en ook er weer vandaan vluchten. 
Achter dit in koloniale- of stationsstijl gebouwd pand, voorheen de Meubelzaak van Schreuder, tegenwoordig Vanilia, loopt een steegje dat toegang gaf tot een schuilkerk. Het steegje loopt naast het rechter pandje tussen Kerkstraat nummer 36 en 38.

In de Boerenmouw
De Boerenmouw ingaand, kom je over de Binnendieze rechts een groot gebouw tegen. Dat was voorheen het parochiehuis van de paters Redemptoristen. Dit patronaatsgebouw heeft ook dienst gedaan als r.k. militair tehuis. Nu is het een appartementengebouw. Vier eeuwen geleden diende het als schuilkerk.
Voldersstraatje 
In het Volderstraatje, gezien vanaf de Verwersstraat, stond even over de Dieze, aan de westelijke kant, een kerkgebouwtje.

<< Minder informatie


Artikelen binnen de categorie Schuilkerken:

Geen artikelen onder de categorie opgenomen