Zondag opening Monumentendag Vught/ Boekpresentatie Rob de Vrind

Printerversie
Gepubliceerd op: 15-09-2013 | Gewijzigd op: 15-09-2013
Op de opening -zondag 15 september 2013- van de Open Monumentendag in Vught [Fort Isabel] presenteerde Rob de Vrind zijn boek ‘De Vughtse Heide vertelt'. Milieudeskundige en docent De Vrind en initiatiefnemer van De Groene Vesting heeft een twee-jarig onderzoek vastgelegd in een lijvig boek. Dat boek, dat als titel draagt ‘De Vughtse Heide vertelt’, bevat 250 [kleuren]foto’s en plattegronden. De Vrind, die al erg thuis is in het strategische gebied van de Bossche ommelanden, beschrijft dit keer de vroegere functie van de Vughtse heide en plaatst zelfs dit gebied hoog in de Nederlandse krijgsgeschiedenis.

Rob de Vrind, de auteur van opnieuw een boek over het strategische aspect van de Bossche Ommelanden. Dit keer met als titel  ' De Vughtse Heide vertelt'.
-Rechts de toespraak van de auteur op Fort Isabel en de aanbieding [nog net opgevangen door de wethouder] van het boek aan de burgemeester van Gestel Jos Maas en de wethouders van Den Bosch [Van Olden] en Vught [Peter Pennings].


foto's © paul kriele, 15 september 2013.

De Vrind verklaart dat aan de hand van oorlogen die zich daar afspeelden: zoals de 80-jarige oorlog en het Beleg van ’s-Hertogenbosch en de slag bij Lekkerbeetje]. De auteur die zich in zijn vorige vastleggingen ook al op de natuur, in combinatie met oorlogen, richtte, noemt ook de Tiendaagse Veldtocht, de aanleg van de Lunetten, de 2e Wereldoorlog met Kamp Vught en de fusilladeplaats, de Indonesische bevrijdingsoorlog met het Molukkenkamp en de bouw van de kazernes Bredero-, Frederik Hendrikkazerne en de Willem I kazerne. Centraal daarbij staat dan het Fort Isabel, waar vandaan Den Bosch zich verdedigde. In dat rijtje wordt niet de aller oudste plek, waar recht werd gesproken, de galgenplaats vergeten.

Normaal is een heide een heide, maar, zeg DeVrind die het boek in eigen beheer uitgaf, de hele krijgsgeschiedenis van Nederland speelde zich op de Vughtse heide af. Zo komt De Vrind ook weer bij zijn stokpaardje Het Beleg van ’s-Hertogenbosch en de Groene Vesting met de invloed van Frederik Hendrik op dit gebied met zijn oorlogsrelicten, zoals greppels, kanalen en loopgraven.
Na zijn inleidende toespraak bood De Vrind zijn boek aan aan wethouder Huib van Olden, wethouder Peter Pennings [Vught] en de burgemeester van St. Michielsgestel Jos Maas.

De toespraak over samenwerking tussen Den Bosch,m Vught en St.Michielsgestel om de geschiedenis te doen herleven. Rechts wethouder Peter Pennings van Vught. Het hijsen van de vlag door de drie bestuurders gezamenlijk
foto's © paul kriele, 15 september 2013.

In de toespraak van Van Olden en diens collega Pennings van Vught klonk opnieuw het aspect van samenwerken door. Juist op deze monumentendag hadden de drie gemeenten dat getoond.
Maar Pennings van Vught ging verder en wilde meer constructief die samenwerking voortzetten met het oog op het herleven en beleven van de geschiedenis. Dat beaamde collega Van Olden: ‘We moeten samen er voor zorgen dat de geschiedenis herleeft en dat we voorzieningen treffen om samen op te kunnen trekken. ‘
Waarop de drie gezamenlijk de vlag hesen bij ‘de Puist' op Fort Isabel.

Behalve De Halve Compagnie der Oude Schuts was er ook een bataljon 'Ouwe Stomp' [al marcherend] te zien en was de koffie klaar en stonden er infostands over de lokale oorlogsgeschiedenis en de Groene Vesting.

foto © paul kriele, 15 september 2013.



Terug naar boven