Jheronimus: een topproductie

Printerversie
Gepubliceerd op: 09-12-2013 | Gewijzigd op: 09-12-2013
De massaal uitgevoerde stadsopera Jheronimus kan zondermeer met topproductie worden betiteld, maar er zijn ook wel wat kanttekeningen bij te zetten.
Het publiek in een nagenoeg volle TheateradParadezaal heeft genoten van een spektakel. Drie uur lang [wel wat lang] was het podium en zelfs een deel van de zaal gevuld met tientallen in prachtige costuums [van Hester van Amerlsvoort] gestoken spelers en beroeps- en amateurzangers [van de Schola Cantorum en Jeroen Boschkoor].

De topspelers van de Stadsopera  Jheronimus.
-Links boven: Hein Remmers alsJheronimus en Juana[ Anne Marijn Smulders].
-Rechts boven: De hoofdroldspeelster, de sopraan Maartje Rammeloo als Aleid  [de naam is afgeleid van Jeroens echtgenote Aleid van de Meervenne] en de dragers van het stuk: links Vincent [Michel Poels] en rechts Thomas [Martijn van Baardwijk] met in hun midden Aleid en op de achtergrond Jheronimus [Hein Remmers].
-Rechts: Een repetitiefoto met zittend Aleid [Maartje Rammeloo] en daarachter de koorleden [Jeroen Boschkoor]. Helaas staat topspeler, de tenor Rein Kolpa [Philip in Jheronimus], niet op de foto's van ©
henk van esch. 

Een overweldigend koor, dat ook nog links en rechts in de loges optrad, heeft met deze stadsopera van hoge kwaliteit het publiek verrast en vermaakt. De mimiek, het acteren, de kleuren van de costuums en een podium dat steeds was gevuld met tientallen acteurs, was gezien voorgaande producties een topper.
Bij die spelers vervulden Meepessant [carnavaleske begrafenisstoet op Aswoensdag] een muzikale en de jongere leden van Flik Flak een acrogymnastische rol.

Er waren topzangers bij, een enkeling helaas onverstaanbaar, die deelden in een Bosch verhaal met Aleid [van de Meervenne/ echtgenote van Jeroen Bosch] als hoofdrolspeler. De sopraan Maartje Rammeloo [bekend o.a. van Carmen en de Zigeunerbaron], stond centraal in de verhaallijn van een soms troosteloze en soms radeloze moeder. Maar je had er wel eerst de tekst/libretto van Yvon Haan] voor moeten doorlezen om te beseffen dat je óf in de Sint Jan, óf in Het Bossche Broek óf op het gekkenènd was.

Maar het was puur Bosch, met soms een herkenbaar Bosch melodietje en nog meer ene Jeroen Bosch in de stevig klinkende stem en de majestueuze aanwezigheid van Hein Remmers.
Daar tussendoor speelde zich het liefdesconflict af met de tenor Philip [Rein Kolpa], die al eerder in vele opera- en musicalproducties schitterde. Philip heeft als tegenspeler de Bossche Juana [Anne Marijn Smulders], die ooit bij de Fermaatjes begon en tegenwoordig zangdocente is bij Fontys. In Jheronimus heeft de jaloerse Juana uiteraard Aleid tegenover zich.

Het is een emotioneel verhaal, maar gelukkig ook met humor en soms aandoenlijk. De humor bracht het duo Thomas [Martijn van Baardwijk, een topspeler] en Vincent [Michel Poels] in. Deze droegen en verlichtten het stuk in hun snelle acts zodanig, dat het publiek soms niet wist waar het kijken moest, zoveel speelde zich er op de stellages en de diverse podia tegelijkertijd af.
Het aandoenlijke kwam van Aleids zoontje Hero* [die te vondeling was gelegd, maar –eind goed al goed- op het eind terugkeerde] en een - soms haperende- toch wel glansrijke vervulde. 
Als Hero treden in de uitvoeringen wisselend Cianluca Dobbelsteen en Siegert van Olden op. Maar dit opkomend talent heeft wel een stemversterking nodig.

Kortom in een te gek decor [Jeroen van de Laar] en met een orkest [o.a. Brabant Sinfonia-strijkers] olv Paul van Gulick, die de composities van Peter van Beijnum heerlijk vertolkte, is deze productie van de Stichting Het Vervolg [eerder ook al Madeira en Wè nou Madeira] een goeie aanloop naar het Jeroen Boschjaar in 2016, maar er mag technisch gezien [o.a. ook moeilijk leesbare teksten op de toneelzijden] nog wel wat aan gevijld en geslepen worden. Daar kan, zoals de redactie van de luxe brochure schrijft: de stichting die zich ook als werk-en leeromgeving beschouwt, nog aan bijdragen.

Uitvoeringen zijn er nog elke dag in TheateradParade  t/m zondag15 december 2013.



Terug naar boven