Bestemming HuisvBewaring/PaleisJustitie dichterbij

Printerversie
Gepubliceerd op: 15-01-2009
De jonge profesionals die met een ontwerp/idee voor het Huis van Bewaring/PaleisvanJustitie komen.
Vlnr.: Rob de Bilde, docent Rob de Haas [KW 1-College], Patrick Werther, Sander Penners en Marc van Doornewaard die de presentatie verzorgde.
Rolf van Boxmeer viel buiten de cameralens.  Verder ontbreken Tesse en Iris Peters, die door familie-omstandigheden moesten afzeggen.

foto © paul kriele, 15 januari 2009.

Jonge professionals hebben twee dagen gebrainstormd over de toekomst van het Huis van Bewaring en Paleis van Justitie. Het gaat om de zuid-westhoek van het Zuidwalkwartier dat binnen 15 jaar een metamorfose zal ondergaan. Daar staan -van karakter -twee tegengestelde panden: het ene een gesloten gevangenis dat neigt naar beleving het andere meer open, dat vraagt om een bestemming in de geest van zingeving. De sessies stonden onder leiding van
Rob de Haas, docent vakgebied ‘Faciliteren creatieve processen’.
De opdracht luidde voor die twee gebouwen een creatief concept te bedenken, maar zeker niet tot een concrete invulling te komen, alhoewel die tijdens de door Marc van Doornewaard geleide presentatie wel steeds langs kwamen.
Een luxe 5-sterren [en minder] valt af, evenals een welnesscenter. Daar bleek ook bij de toehoorders weinig animo voor. Voor het concept kunnen de elementen ‘jong en oud’ [speelpaleis in combinatie met ouderenvoorziening] of ecologisch-ambachtelijk [heren-boerenbakkerij] bepalend zijn. Maar ook educatie, uniciteit en behoud van het authentieke karakter van de gebouwen.
Er kwamen ook kritische vragen af op het team van jonge professionals, zoals de twijfel aan de haalbaarheid als een niet-commerciële functie in beeld komt. Van de ander kant wil men zeker geen kopie van een pretpark met cola, fristies en een Big-Mac. Daar tegenover merkte een vader van drie zonen op, dat zij zeker niet zitten te wachten op dat eco-gedoe …..
Een definitieve vaststelling van het ontwerp voor HvB/Justitiepaleis volgt op 5 februari 2009 bij de finale van dit door het City Change Center bedacht proces rond de Zuid-Westpunt van het Zuidwalkwartier.