[Meedenkavond] IdeeŽn over de kanaal in flesje naar gemeente

Printerversie
Gepubliceerd op: 08-05-2007
De toekomst van de kanaal stond dinsdagavond 8 mei 2007 in het Bestuurscentrum centraal. De bijeenkomst was  uitsluitend informatief bedoeld en niet als discussie-avond, aldus wethouder Geert Snijders. Die deed nog eens een oproep om suggesties -in welke vorm dan ook - in te zenden. Dat mag per brief, mail, fles of via Postbus 12345.

Alle aanwezigen en dat waren er dit keer ‘ontzettend veel’, aldus Willem van der Made, directeur Stadsontwikkeling, kregen een flesje aangereikt waarin zijn een boodschap naar de gemeente kunnen sturen. Dat moet dan wel gaan over hoe zij het traject van ’de kanaal’ tussen Sluis 0 en de Diezebrug denken te gaan invullen.

In dit boekje staat bondig wat op de info-avond -8 mei 2007- over de toekomst van het tracé Sluis 0 -Diezebrug ter sprake kwam en vertoond werd.

De avond was de ‘kick-off’ [start] naar een soort open debat met de burgers, dat de gemeente al lang in gedachten heeft, aldus Van der Made. Het ideeënpakket is breed, zo bleek uit de vertoonde historische film over de Zuid-Willemsvaart. Als intermezzo verscheen een -toen- in opspraak geraakte en verjaagde ‘Koning Willem I’, die het kanaal in de jaren dertig van de negentiende eeuw had laten graven, maar er bijna aan failliet was gegaan. Een Bredase ambtenaar [Dick Oudshoorn] lichtte –behalve de moeizame procedure - ook het effect toe, die het openleggen van de gedempte haven heeft, op gebied van toerisme, stadsontwikkeling en economie. Maar het was wel een moeizame procedure, aldus Oudshoorn. 

December 2007 sluit ook de periode voor het indienen van suggesties. Die worden gebonden in een ideeënboek, dat in samenwerking met dat City Change Centre wordt uitgebracht, aldus architect Aart Wijnen die een toelichting gaf op de eigentijdse en innovatieve methode waarmee meningen van burgers over dat kanaal [en ook over stadswijken] worden vastgelegd. Er staat van dat CCC weer een ontmoeting gepland, aldus de ideeëntank Wijnen.

Volgens wethouder Snijders is dit de eerste keer dat de Bossche burgers worden uitgenodigd om na te denken over een bepaald project. En nog voordat de minister pas komend najaar een definitief besluit neemt over het tracé van de omleiding van dat kanaal.
Snijders hoopt dat de burgers zich in deze beslissing zullen herkennen en de stad daardoor opnieuw welvaart en welzijn zal vinden, want het kanaal is onlosmakelijk met de stad verbonden.
Op de slotsessie voorjaar 2008 wordt bepaald waarmee de ontwerpers van dat traject tussen Sluis 0 en de Diezebrug aan de slag gaan. Hun plan dient na de omleiding in 2013/2014 klaar te zijn.
 


Sluis O ter hoogte van Hinthamereinde en Hekellaan
.
 
foto © peter van gogh, 16 augustus 2005.

 


Info en meedenkavond toekomst Zuid Willemsvaart den bosch, 25 april 2007. 
Op dinsdag 8 mei 2007 houdt de gemeente een soort meedenkavond over de toekomst van het kanaal tussen Sluis O en de Orthenbrug. Omdat de beroepsvaart geen gebruik meer van dit deel maakt als in 2010 de omleiding klaar is, kan er een nieuwe functie aan dit traject worden gegeven. Sprekers zijn Willem van de Made [directeur Stadsontwikkeling] en Dirk Oudshoorn [gemeente Breda] die vertelt over het herstel van de gedempte haven in Breda. Er is ook een film over het verleden en heden van het kanaal te zien. 
De burgers worden opgeroepen met creatieve ideeën te komen. Die gaan in een zgn. ideeënboek dat grondslag vormt voor de visie die de gemeente later bekend maakt. Tot 15 december 2007 kunnen ideeën worden ingediend. De avond over het kanaal in hdet Bestuurscentrum wordt afgesloten met een toelichting over de ideeënprocedure door wethouder Geert Snijders.

Terug naar boven