Proeven van tafelgeneugten bij Proof of thePudding

Printerversie
Gepubliceerd op: 14-12-2003 Zaterdagmiddag 13 december 2003 hielden het Museum voor Hedendaagse Kunst MHK [voorheen het Kruithuis] en de Kunstakademie een uniek cultureel/culinair evenement. De idee rond de trend meer te lezen te schrijven én te exposeren over eetgewoonten kreeg door het overlijden van de Engelsman culinair /historicus Alain Davidson een vervelende start. Aan Davidson was onlangs de prestigieuze Erasmusprijs uitgereikt voor zijn verdiensten over eetculturen en –vooral - visproducten van Europese en Noord-Afrikaanse landen te publiceren. Diens weduwe drong erop aan- in de geest van haar man- dit ‘The Proof of the Pudding’ –evenement te laten doorgaan.
De idee kwam van het Museum voor Hedendaagse Kunst die daarbij docent Margriet Kemper van de Kunstakademie betrok.Door de beperkte behuizing, week directrice Yvònne Joris van het MHK uit naar de Kunstakademie op de Onderwijsboulevard..  
Het omvatte onder meer een expo ‘Tafel Plezier’ over tafelaankleding en tafelgebruiken, opgezet ism Luc d’Hanis & Sofie Lachaert uit Tielrode [Blg].
 
De ingang van de expositie Tafel Plezier.

foto's © paul kriele, 13 december 2003
Een keramieke schaal van Daniel Kruger getiteld Tannenzapfen.
Ook het couvert en zelfs de tafel en soms in elkaar gevatte stoelen behoren tot de eetgewoonten die ons-als kunstwerk- op een ander been [moeten] zetten
-Boven: vlnr Oostveen, een vriend van Alan Davidson en rechts zittend Philip Mechanicus die een nogal langdradig betoog hield over de ui en er zelfs tientallen aardappelrassen bijvoegde..

-Rechts boven: De eerste spreker was Veerle Wenes een Belgisch trendwatcher. Wenes vertoonde beelden over trends en gewoonten in het dagelijks leven met name het eetgedrag. Dat versterkte ze met- soms emotioneel getinte en dan weer technische beelden over het dagelijks gedrag van mensen rondom het eten en andere verschijnselen in de mode [kleding] en huisraad.
-Rechts: vaag zichtbaar president Bush die met een [nagemaakte ] kalkoen op schaal op Thank Givings Day] de Amerikaanse militairen in Irak een hart onder de riem wilde steken
.
foto's © paul kriele, 13 december 2003.
 

In haar inleiding sprak de Belgische trendwatcher Veerle Wenes erg gevat en humorvol over de vele aspecten die eten beïnvloeden. Zij noemde daarbij vele soms bij het publiek nog niet opgevallen trends. Want de trend in eetgewoonten was de aanleiding dit cultureel project op te zetten. 
Het slotdiner was wel erg origineel door maaltijdkunstenaar Henri Roquas bereid. In een tijd waarin allerlei essences en verhollandste producten uit exotische landen aan menu’s worden toegevoegd, is het moeilijk zo’n eenvoudig, op streekproducten gebaseerd diner, te appreciëren.

Niet voor niets had collega en ex-restaurateur Dirk Lambrechts dergelijke gewoonten bekritiseerd om mede aan te geven dat bijv. de origineel Hollandse stampot, bepaalde vissoorten en dranken [jenever] bij de jeugd uit beeld raken.
Tussendoor genoten de gasten nog op langgerekte tafels uitgestalde taarten en cakes, bereid door Augusta Plochg.  
Bijzonder en erg attractief, zo bleek uit de run van de bezoekers, was de uitgifte van tien eetborden die na afloop van het diner konden worden meegenomen. Op verzoek hadden tien kunstenaars zich aan dit erg geslaagd project gewaagd.
Na in een overvol programma een overvloed aan cultureel/culinaire ingrediënten genuttigd te hebben, vertrokken de 250 deelnemers toch voldaan naar huis..

Joop Witteveen, een vriend van Davidson, las een tekst voor waarin de Engelse historicus een Thaise gewoonte aanhaalde. Bij een begrafenis ontvangen de bezoekers een boekje met de favoriete gerechten van de overledene als herinnering, zo was hem op een reis eens opgevallen. 
Sommigen van deze kleinoden –meestal beperkt in oplage bestemd voor de kleine groep genodigden, zijn wel erg kunstzinnig uitgevoerd.
’With what better keepsake could one depart from a funeral?’ stelt Davidson. De all over the world bereisde historicus vraagt zich af met welk ander postuum object de herinnering aan een vriend zo goed bijblijft.. Maar hij waagt het niet dit gebruik ook in Europa in te voeren.

Een enigszins nerveuze Dirk Lambrechts gaf vele positieven en vaak ook tekortkomingen bij het eetgedrag van koks en dinergangers. Hij betreurde de teloorgang van de- origineel- Hollandse keuken die aan Amerikaanse gewoonten verdrongen dreigt te gaan [Mac Donalds.]
Lambrechts is kunsthistoricus, ex-restaurateur en de auteur van 'De Smaak van heimwee'.
Margriet Kemper gaf als docente van de Kunstkademie ondersteuning aan de idee van de expo Tafel Plezier en het daarbij aansluitende symposium met proefevenement.

 
 
Rutger Pontzen kunstcriticus en kunstredacteur van de Volkskrant. 

Dirk Lambrechts [l] en Philip Mechanicus[r] twee van de gastsprekers.

foto' s © paul kriele, 13 december 2003.
 

Pontzen gaf in een historische blik aan hoe kunstuitingen zijn vergroeid van weergaven van objecten tot -uit eigen collectie- verzamelde stukken.Daarbij gaf Pontzen een pissoir als voorbeeld, maar wel een pissoir die gedateerd en getekend was.**.
Dat verloop eindigt -tot op dit moment - waarop de kijker zelf deelnemer is aan een kunstuiting, zoals bij 'The Proof of the Pudding' van zaterdag 13 december 2003. Pontzen duidde op de pissoir die kunstenaar Marcel Duchamp in de jaren twintig van de vorige eeuw -onder pseudoniem - in een Frans museum als object inbracht.Uiteraard zette hij daarop wel de datum en zijn naam , aldus het ding tot kunst verheffend. 

De Japanse Hiroe Okubo serveert enkele taartpunten.
foto © paul kriele, 13 december 2003.
In de pauze werden taarten en cakes geserveerd,
gemaakt door Augusta Plochg. 
Bij de stand van Boekhandel Heinen kon men boeken inzien, laten signeren door de auteurs, of kopen.
 
Directrice Museum Hedendaagse Kunst Yvonne Joris moest zelf bijspringen in de pauze.


De galerij met de tien -door kunstenaars [vaak aanwezig], speciaal voor deze gelegenheid, gemaakte borden die na het diner konden worden meegenomen..  foto's  © paul kriele, 13 december 2003.
Henri Roquas, geafficheerd als de maaltijdkunstenaar [l], die voor de 250 deelnemers aan The Proof of the Pudding een maaltijd, geïnspireerd op streekproducten voorbereidde.

foto © paul kriele, 13 december 2003.
Conservator Jos Poodt van MHK [2e van rechts naast Henri Roquas, links van hem],bedankt alle medewerksters en vrijwilligsters [Kunstakademie] voor hun inzet. Margriet Kemper [rechts].
 

Kunstrubriek: Onder de deelnemende kunstenaars die een bord hebben geproduceerd, zijn: Giovanni Dalessi, Norman Trapman, George Korsmit,Steffen Maas, Willem-Jan Kersten, Linda Wingerden, Mieke van Schaik, Frank van den Broek, Flip Rutten en Olivia Ettema.

Henri Roquas De expositie 'Tafel Plezier' in het Museum voor Hedendaagse Kunst [Kruithuis Hekellaan] duurt nog tot 11 januari 2004.



Terug naar boven