Opening feestweek Oosterhof met huis/bouworkest

Printerversie
Gepubliceerd op: 20-09-2010 | Gewijzigd op: 21-09-2010
Het uit 1970 daterende verpleeghuis Oosterhof, waarvan de begane grond geheel is gerenoveerd en er  tegelijk kantoortuinen zijn ingericht. De nieuwe woonflat, RivièrAa, aan de linker ofwel de Westzijde van Oosterhof, die dateert van eind 2004.
foto's © paul kriele, 20 september 2010.

In Oosterhof aan de Eemweg is vanmiddag 20 september 2010 de feestweek rond het 40-jarig bestaan en rond de afronding van de verbouwing van de begane grond* geopend. Dat gebeurde met toespraken en het doorknippen van een lint. Maar daaraan vooraf speelden een vijftiental bewoners en bewoonsters olv de auditief- kunstenaar Bart van Dongen als huisorkest met behulp van attributen uit de voorbije verbouwing een niet onverdienstelijk stuk muziek.
Veertig jaar geleden is Oosterhof ontstaan met merendeels bewoners van het Leonardusgesticht ,zoals dat huis op de hoek Hinthamerstraat /St. Josephstraat in de volksmond heette. In het door zusters geleide tehuis verbleven de mannen en vrouwen nog gescheiden van elkaar.

Auditief-kunstenaar Bart van Dongen had vooraf aan de opening een generale repetitie gedaan. Dat maakte de bewoonsters tot voleerd lid van het huisorkest. De instrumenten waren attributen uit de voorbije verbouwing. foto's © paul kriele, 20 september 2010.
Na afloop van het unieke optreden
klonk er een hartelijk applaus  voor de glunderende muzikanten en hun dirigent
.

Na die act met Bart van Dongen, die alle aanwezigen bewoners en bewoonsters en functionarissen erg aansprak, volgde het officiële gedeelte: de toespraken en het doorknippen van een goudgekleurd lint. Dat deed wethouder Toon van Bussel van o.a. Zorg en de locatiedirecteur Jos Ernst en het hoofd kennis en behandelcentrum Harco de Bruin. 

Bovenin: Het doorknippen van het lint als teken van de opening van de feestweek door wethouder Van Bussel, die zich liet assisteren door mevrouw Van de Loo van Papenhulst en de heer Brands van Citadel. Links en hierboven:  de heren Harco de Bruin, hoofd kennis-en behandelcentrum en locatiedirecteur Jos Ernst.

foto's © paul kriele, 20 september 2010.
   


Harco de Bruin, die kort inging op de afgeronde verbouwing waarbij nieuwe voorzieningen zijn gerealiseerd en een kantoortuin is ingericht, sprak ook over de vele wensen en over nog meer dromen die er waren. De Bruin las het gedicht 'Tocht naar Itaka' voor dat voor de architect een inspiratie was voor de verbouwing, een tocht vol avonturen en gevaren.

Jos Ernst benadrukte in zijn toespraak dat we niet zomaar hier bijeengekomen zijn. 'Het 40 jarig jubileum en de afronding van de verbouwing betekent een  mijlpaal voor Oosterhof. Het is een ook de aanleiding van deze feestweek die als motto draagt: 'Wat kunnen we voor U betekenen?'
Over de verbouwing sprak Ernst dat er veel woorden over zijn gevallen. Maar het is en blijft  een enorme uitdaging deze prestaties te verbeteren.
Ernst bood de bewoners een nog te maken keramieken pot van Cor Unum aan die als wensenpot gaat dienen.

Wethouder Van Bussel sprak over '.. de bijzondere plaats die Oosterhof in de stad inneemt. Naast een goede zorg, want daar blijft het niet bij, zorgt het ook voor interne kontakten.
Oosterhof staat volop in de Bossche gemeenschap,' stelde de wethouder, die zei '..dat het een vernieuwend tehuis is, waarbij de nadruk ligt -niet op wat niet kan - maar op wat wel kan. Oosterhof koos ervoor de blik naar buiten te richten.
En daar hebben de bewoners profijt van,'aldus Van Bussel.

* De verbouwing omvatte een ingrijpende renovatie van de begane grond, waarbij een nieuwe ontmoetingsruimte en een nieuwe biljartzaal werd gecreëerd. De oude aula is omgebouw tot kennistuin.  Ook de receptie kreeg een nieuw aanzicht.
Tevens werd de kapsalon verplaatst.

Terug naar boven