Bosch Parade juni 2019: Eeuwenoude tegenpolen op het water

Printerversie
Gepubliceerd op: 06-06-2019 | Gewijzigd op: 06-06-2019
Bosch Parade trekt van vrijdag 21 juni t/m zondag 23 juni 2019 over de Dommel, vanaf het Vughterbastion naar de Citadel. Het programma beeldt een verhaal uit in verschillende tableaus die tesamen één voorstelling in een optocht op het water vormen.
............  
 


Het verhaal van Bosch Parade is een universele fabel die gaat over macht en tegenkrachten, over strijd en toenadering, over chaos en hoop. De eeuwenoude tegenpolen leggen de basis voor een nieuw verhaal, dat net zoals bij Jeroen Bosch vervuld is van symboliek en fantasie.

Het concept is bedacht door het Bosch Parade Collectief dat wordt gevormd door Monique Zijp, Loes Reiling, Erik Vink, Lucas Kastelijn, Martijn van Dalen en Reg Gruson. De teksten zijn geschreven door Lucas de Waard. In het verhaal spelen de Ongenode Gasten een rol. Ook die zijn geïnspireerd op het werk van Jheronimus Bosch. “Bosch Parade zal net zo fascinerend zijn als een werk van Bosch, je blijft er naar kijken.

Het gaat bovendien om meer dan ‘alleen’ Jeroen Bosch. Wij willen laten zien dat anno 2019 in ’s-Hertogenbosch ook kunst gemaakt wordt die er toe doet en die gezien mag worden.” – Miesjel van Gerwen, artistiek leider Internationale samenwerking met Russische kunstenares Alena Kogan, een Russische kunstenares uit Sint-Petersburg, maakt de epiloog van Bosch Parade. Ze maakt installaties en openbare kunstprojecten met een monumentaal-poëtische inslag. In Rusland heeft zij met haar team aan de voorbereidingen van de epiloog gewerkt. In Nederland zetten ze de werkzaamheden voort  vanaf 10 juni 2019 in 's-Hertogenbosch.