Kloostermaaltijd

Cateraar Myriam Tijdink en  schrijfster/causeur Denise da Costa organiseerden op zaterdagavond 18 juni 2010 in de voormalige kapel van het Claraklooster in de Clarastraat een Literaire Kloostermaaltijd. Aanleiding was het boek van Da Costa 'Wonen in het Claraklooster'.

De maaltijd met oude kloostergerechten, zoals raapsteeltjes,  en een variatie op sigorei dat gecultiveerd is tot capucijnerbaarden [soort losbladige witlof] kevel en pastinaaek,

werd geserveerd onder een opperbeste stemming. 'Maar,' zo liet Da Cota tijdens haar voordracht blijken, 'dat laatste [praten met elkaar] was nu net  iets wat in een kloostergemeenschap was verboden.  Daar was het uisteren naar voordrachten met bijbelteksten.'


Het buffet met witlof in kaassaus, kervel[soep], salade van bleekselderij, appel en walnoten. Maar vroeger waren er ook pastinaak [de voorganger van de aardappel als hoofdvoedsel en postelein en sigorij, zo bleek uit de toelichting van de auteur van 'Wonen in een Claraklooster'. Myriam Tijdink met haar man Hein die een van de oudste bewoners van het Claraklooster was, voordat de twee gingen trouwen en naar Boxtel verhuisden..
De eetzaal die dus ingericht is in de voormalige kloosterkapel, die in de jaren begin 80 - horizontaal - werd gehalveerd. Dat offer hebben we moeten brengen, om erger, sloop van het complex te voorkomen, verklaart Da Costa. Er boven zijn appartementen ingericht met muren waarop de kerkelijke taferelen nog bewaard zijn gebleven.

 
foto's © paul kriele, 19 juni 2010.


   
   


Artikelen binnen de categorie Kloostermaaltijd:

Geen artikelen onder de categorie opgenomen