Zusters van de Choorstraat 190 jaar

Printerversie
Gepubliceerd op: 01-07-2010 | Gewijzigd op: 07-07-2010
Het kloostercomplex aan de Choorstraat/Papenhulst vanaf de St. Jan gezien, links onder het zuidertransept en het dak van de pastorie. Middenin  -naast de bouwkraan- de kapel van de zusters.
foto © paul kriele, 10 april 2002.
Het scholencomplex op de hoek Choorstraat/Papenhulst.

foto © gerard monté.

Op 7 juli 2010 vieren de 'Zusters van de Choorstraat' hun 190-jarig bestaan. De congregatie werd op die dag gesticht op initiatief van kapelaan Heeren van de Sint Jacob. Door hun vestiging in de Choorstraat kregen zij hun roepnaam, maar feitelijk heet de orde 'Dochters van Maria en Joseph'.
Hun taken waren eerst op het liefdewerk gericht [opnemen van weeskinderen en weesvrouwen]. Vanaf 1838
vatten zij onderwijstaken op. Vandaar dat vanaf 1910 meisjescholen [kweekshcool Concordia en huishoudschool en Mulo] werden gebouwd in de Choorstraat en op de Papenhulst.

De vieringen van het jubileum, dat overigens besloten is, duurt 5 dagen, te beginnen met een eucharistie op 7 juli, 2010. Bij die gelegenheid zullen de ere-gasten, onder wie mgr. Hurkmans, plebaan Gert-Jan van Rossum als buurman en bisschop Bluyssen door moeder overste zuster Rosa de Lima [burgernaam Winging] worden ontvangen.
Elke dag is er in de kapel een uitvoering. 
Olga Vehmeijer, is speciaal door de congregatie aangetrokken om het jubileum te organiseren en de publiciteit te doen, maar zij mag van de zusters niet vooraf het programma bekend maken en vroeg zelfs met de publiciteit te wachten.....

Huis voor Spiritualiteit
Bij gelegenheid van het jubileum heeft de congregatie een Huis voor Spiritualiteit opgericht. Daar kunnen vrouwen lezingen bijwonen of trainingen volgen.
Via dit huis kunnen bezoeksters  daadwerkelijk intreden, of geassocieerd lid worden van de zusterorganisatie.