Opening festival met Gala van de Dans

Printerversie
Gepubliceerd op: 05-11-2004 | Gewijzigd op: 26-07-2010
Dantons Dance to deeth op het Erasmusfestival 2004.

foto © gerard monté, 14 november 2004.
Gedenkteken aan Erasmus in Bazel.
foto © paul kriele, 2004

Burgemeester Rombouts verwelkomde vanavond [5 november 2004] in de pauze van de balletuitvoering onder meer prinses Margriet en mr. Pieter van Vollenhove.
In TheateradParade genoot een volle zaal van uitvoeringen van drie [inter-] nationale balletgezelschappen die ihkv het Erasmusfestival plaatsvonden. De opening- zo kunstig gedanst door de solisten Sofiane Sylve en Gaël Lambiotte -was tevens de klapper: ‘Three pieces for Het’. Het betrof een door het Nationaal Ballet uitgevoerde muziekcompositie van de Estlander Tüür, onder choreografie van Hans van Manen, die zelf aanwezig was. Van Manen mocht vier jaar geleden het laureaat van dit –toen voor de eerste keer georganiseerde - festival in ontvangst nemen.
 
Terug naar Rombouts: Voor een gehoor, waartoe ook Justitie minister Donner en NOC-voorzitter Eric Terpstra haakte de burgemeester in op de actualiteit, de moord op Theo van Gogh. Die daad, en in het algemeen de toenemende tendens van criminaliteit, ‘wijst ons nog eens op de verantwoordelijkheid van ouders, docenten en autoriteiten. Zij zijn het die de grenzen moeten aangeven. Daarbij zouden de gedachten van schrijvers, kunstenaars en theologen- zoals ook Desidirius Erasmus- voor hen een voorbeeld kunnen zijn.
Erasmus had een hekel aan extreme zaken, deze onafhankelijke wijsgeer haatte fanatisme en intolerantie, aldus Rombouts die besloot met: ‘..Erasmus was de man van de vrije meningsuiting.