Po√ęziewedstrijd voor schooljeugd Gym en Havo [halve finale]

Printerversie
Gepubliceerd op: 02-04-2007 In de Bieb Hinthamerstraat vond op maandagmiddag 2 april 2007 de halve finale plaats van de 'Onbederfelijk Vers'. Onder die titel voltrok zich een poëziewedstrijd die opgezet was door de Bieb en Divers. Deelname dit keer door 4 klassen van het Stedelijk Gymnasium [3 gym] en 4 klassen van de Havo van het Rodenborchcollege [3e klas]. 
Op het podium van het biebplein traden tien leerlingen op wier voordrachten afgewisseld werden met optredens van Marlies Somers [piano en cabaret] en voordrachten van Hagar Peeters [tevens jurylid] en Erik Jan Harmens [ook jurylid]. 
Deze serie startte in 2003 op initiatief van enkele Nijmeegse studenten die in café's poëzievoordrachten hielden en zette deze literaire voordrachten meer professioneel op. Dat idee sloeg ook in Den Bosch aan en Divers en de Bieb namen de organisatie van een festival op zich.

Hieboven de zaal met presentator Dries. Midden en rechts: het optreden van Marlies Somers die zich profileerde als een volleerd cabaretiere [eerder meegedaan met Lowlands]. 

foto's © paul kriele, 2 april 2007.
 
-Links boven: de zaal met op de eerste rij 6 genomineerden voor de halve finale.
-Boven: Enkele toeschouwers.
-Links: De jury met o.a. rechts Erik Jan Harmens en Hagar Peeters, die bekend is om haar bundels 'Genoeg gedicht voor vandaag' en Koffers zeelucht, waarvoor ze de J.C. Bloemprijs won.

 foto's © paul kriele, 2 april 2007.

 

Voorafgaand aan het publieke festival zijn er eerst nog workshops gehouden, zo vertelt de pr- vrouwe Tesse Bloemenkamp. Daar leren de jongeren wat poëzie is en waaraan gedichten moeten voldoen. 
Er zijn twee prijzen te verdelen: een prijs naar inhoud en een voordrachtsprijs. In de voorronden deden 180 jongeren mee en de jury selecteerde er tien uit. 
De opzet is poëzie toegankelijker te maken, aldus Bloemenkamp. Op woensdag 4 april 2007 vindt in de Plein '79 de finale plaats.

   
De eerste vijf die optraden.
vlnr.: Thijs Crougs, Eva Komen [gedeelde 1e prijs door de verbeelding van haar gedicht] , Ivo van Heck, Iris Keizer [1e prijs met 'Balende buren' vanwege haar verzorgde en getimde voordracht] en Guido van Rooy.
foto's © paul kriele, 2 april 2007.
 
   


Hierboven [in volgorde van optreden]: vlnr. Coen de Jong, Viviane Geurts [1e prijs op inhoud door de verbeelding van haar gedicht], Rick Stuart, Jeroen Heessen met 'Pietje Parkietje, waarmee Jeroen een eervolle vermelding kreeg, en Jolie Keemink.
 
foto's © paul kriele, 2 april 2007.
 
Terug naar boven