Slot van stamboomproject 'Van wie bende gij d'r ene'

Printerversie
Gepubliceerd op: 17-05-2011 | Gewijzigd op: 17-05-2011
In de Koningszaal van het KW1-College voltrok zich maandagavond 16 mei 2011 de slotmanifestatie van het door het Stadsarchief opgezet project 'Van wie bende gij d'r ene'.  Het project, dat samen met de Openbare Bibliotheek werd opgezet, draait voornamelijk om de familiegeschiedenis en bevatte workshops [Burgerlijke stand, stamboom en internet]  en familieverhalen schrijven en een lezing van prof. dr. Arnoud Bijsterveld.
In het programma met onder meer film en theater, zat ook de prijsuitreiking voor het beste familieverhaal .

Presentator Jac Biemans van het Stadsarchief.
foto © roland brouwer, 16 mei 2011.

De slotmanifestatie was een voorstelling in  5 onderdelen die gepresenteerd werden door Jac Biemans van het Stadsarchief

1: Gesproken column door Stadscroniqueur Eric Alink
2: Toneelspel van leerlingen van het KW1 College
3: Korte docu-film ´Naast het Graf´ van Jef Monté
4: Voordracht winnende verhaal door
5: Cover-versie van het lied Papa van Stef Bos

Een diaslide uit de voordracht van stadschroniqueur Eric Alink die in een column zijn visie gaf op  het thema familiegeschiedenis. fdoto © roland brouwer, 16 mei 2011.

drogisterij Alink
Na de column van stadschroniqueur Eric Alink over familiegeschiedenissen werd de aangrijpende documentaire 'Naast het graf' 'vertoond van de jonge Bossche cineast Jef Monté. Deze film gaat  over de stadshuisramp van Heusden in de Tweede Wereldoorlog. Studenten van het Koning Willem I-College brachten een theatervoorstelling en tenslotte wordt de winnaar van de grote schrijfwedstrijd bekendgemaakt.

De column van Eric Alink was erg leuk. De stadschroniqueur vertelde over ´vroeger´. In dat verhaal stond de drogisterij van zijn vader in de Pieter Breughelstraat centraal.  Alink haalde de tijd terug uit zijn jongensjaren en hoe hij dat drogisterij-leven heeft ervaren. Zijn vader heeft zelfs ooit een klant behoed om rattengif te kopen om zijn eigen Kenau Simonsdochter Hasselaer om zeep te helpen.
Het publiek werd ook nog uitgelegd wat een pleonasme is zoals 'Witte sneeuw, ronde cirkels... e.d. ,wat voor enkele Bosschenaren' aanleiding was tot uitbundig gelach.

Jong filmtalent Jef Monté met een docu-film over de ramp in Heusden op het eind van de Tweede Wereldoorlog.

foto © roland browuer, 16 mei 2011.

Docu van Sjef Monté over Heusdenramp
 Die docu-film van Jef Monté daarentegen was echt verbluffend goed. De 22 -jarige Monté heeft een docu gemaakt waar je kippenvel van krijgt.  De rode draad was de stadhuisramp van Heusden in november 1944. De nazi´s hebben toen het stadhuis opgeblazen waarin 134 mensen schuilden. Het verhaal wordt door drie partijen belicht.
Zie docu op youtube: http://www.youtube.com/watch?v=ZwpDK2x27DM

Het toneelspel 'Boutjes en Moertjes´ sloeg weinig aan het publiek dat het verhaal nauwelijks kon vatten. 

Studenten van de Koningstheaterakademie voerden een weinig aansprekelijk  stuk 'Moertjes en boutjes'op. Tableau de la troupe.
foto's © roland brouwer, 16 mei 2011.

Prijsuitreiking beste familieverhaal
Gedurende de gehele projectperiode kon men tevens meedingen naar het prijzengeld door een familieverhaal in te sturen waarin de (lokale) geschiedenis een rol speelt.

De jury beoordeelde de 32 ingezonden verhalen op schrijftalent, originaliteit en variatie. De oudste inzender was tachtig jaar, de jongste tien jaar.
De verhalen gingen over de liefde voor de stad, de eigen familie en grootouders. Sommige schrijvers perste hun familie-geschiedenis enorm samen, wat de kwaliteit niet ten goede kwam. Het meest schrijnende geval van een 'mooi verhaal' wat 'lelijk' opgeschreven was is het relaas van een Bosschenaar die in de 2e Wereldoorlog door een nazi-soldaat werd opgepakt... Die soldaat bleek zijn lang verloren zoon te zijn. Het is een waar gebeurd verhaal dat volgens de jury een roman of film waard is.

De jury koos uiteindelijk voor drie verhalen van schrijvers die zichzelf wisten te beperken, een verhaal wat een opgepoetst steentje was uit de duizenden facetten die een familie-geschiedenis met zich meebrengt.

Rechts de Winnaars': Richard Verstappen [m.], rechts naast hem Leonie van Eeten en links van hem de man van Margarita Merone, die zelf vast was blijven zitten in het verkeer.

 
Rolf Hage archivaris bij het Stadsarchief maakt de jury-uitslag bekend. Rechts Eric Alink.

foto © roland brouwer, 16 mei 2011


De winnaars van de familieverhalenwedstrijd 
1. Richard Verstappen met 'Kunnen bloemen lijmen?'.
2. Leonie van Eeten met 'Annie' Dit verhaal gaat over een dochter van een schoenmaker die een bestelling aflevert ergens in de stad.
3. Margarita Merone met 'Van de bergen naar Den Bosch' Dit verhaal gaat over Italiaanse vaklieden die een bestaan in Den Bosch begonnen.

Na het bekend maken van de winnaars las Verstappen zijn verhaal voor welk onderdeel werd afgesloten met een mooie cover-versie van het lied 'Papa' van Stef Bos.
Het verhaal van Richard Verstappen gaat o.a. over mannen die te lang in de kroeg waren blijven zitten en dan bij de familie Verstappen [van de bloemenwinkel 'Iris' in de Gasselstraat] na sluitingstijd aanbelde om alsnog bloemen te kunnen kopen om het goed te maken bij hun vrouw.  Richard is de zoon van Jan en Toos Verstappen en de broer van docent Vincent Verstappen.

-Boven: Winnaar van de verhalenwedstrijd Richard Verstappen.
-Boven links: Foto van1955 van de Gasselstraat, waar de bloemenwinkeI 'Iris' zat van Richards ouders Jan en Toos.
-Links: Studenten van de Koningstheaterakademie zongen/speelden de coverversie van 'Papa' van Stef Bos.

foto's © roland brouwer, 16 mei 2011.




Terug naar boven