Zoeken
Toegangskaartje Feyenoord-Celtic: Stuk van het Jaar
Printerversie |
-Een potloodtekening van een Siamese tweeling (Stadsarchief Vlaardingen)
-en een briefje met bloedspatten van Willem Frederik van Nassau (Tresoar) eindigden op de tweede, resp. derde plaats.
Stuk van 't jaar 2013 een kaartje van de voetbalwedstrijd Feyernoord -Celtic [Europees Kampioenschap], dat werd gespeeld in 1970 in Milaan. | Alle winnaars naast Hans Goedkoop [3e vl.]in Stadhuis van Rotterdam. |
Hét Stuk van het Jaar 2013
Voetbal is in ons land topsport en volkssport nummer één. Feyenoord schreef in 1970 sportgeschiedenis door als eerste voetbalclub zowel de Europacup als de Wereldbeker te veroveren. Dat dit fraai vormgegeven entreebewijs de mensen weer even terugvoert naar deze historische Europacupfinale op 6 mei 1970 mag duidelijk zijn. Meteen na het opengaan van de stembus op 1 oktober 2013, nam het aantal stemmen voor dit kaartje een enorme vlucht. Dit kwam mede dankzij de steun van de supportersclub van Feyenoord, die zijn achterban massaal opriep om te stemmen op ‘hun’ historische kaartje.
De prijs voor de winnaar is een wisselbokaal ontworpen door de Rotterdamse kunstenares Niki Murphy en een grote foto van het winnende stuk.
Tweede en derde prijs
De tweede prijs gaat naar een ontroerende potloodtekening van een doodgeboren Siamese tweeling van het Stadsarchief Vlaardingen. De ouders lieten op 25 oktober 1877 hun doodgeboren kinderen als blijvende herinnering op papier vastleggen. Fries Historisch en Letterkundig Centrum Tresoar heeft de derde prijs in de wacht gesleept. Hun topstuk is een persoonlijk briefje dat stadhouder Willem Frederik van Nassau schreef kort voor zijn overlijden in 1664.
Hieronder Bosschenaren kiezen voor Napoleonsacte van 1810 [Terurggave Sint Jan aan katholieken] artikel dd. 25 september 2013
Een afschrift van het decreet van 8 december 1810, waarbij Napoleon Bonaparte de Bossche Sint-Jan teruggeeft aan de katholieken, doet mee in de landelijke verkiezing ‘Stuk van het Jaar’. Van de in totaal zeven genomineerde stukken van het Bossche Stadsarchief kreeg deze akte de meeste stemmen. In oktober vindt de landelijke uitverkiezing plaats waarbij het Napoleonsdecreet met 40 andere archiefstukken, meedingt als ‘Mooiste archiefstuk uit alle Nederlandse collecties’.
De akte ondertekend door Napoleon van 8 december 1810 wordt door de Bosschenaren als mooiste stuk beschouwd. In oktober 2013 zal blijken of het landelijk ook een kans maakt. |
De akte werd deze zomer voorgedragen door Francien van den Heuvel uit ’s-Hertogenbosch, regelmatig bezoeker van het Bossche Stadsarchief. Het stuk kreeg 37% van alle uitgebrachte stemmen.
Tweede werd het capitulatieverdrag uit 1629 met 24% van de stemmen, net iets meer dan de derde, de Atlas van Mercator uit 1591 met 20%.
Terug naar boven