BAI: lezing architect Jos Bedaux

Printerversie
Gepubliceerd op: 02-02-2010 In april is het honderd jaar geleden dat Jos Bedaux werd geboren. Voor de BAI is dat aanleiding om zijn werk, ideeën en overwegingen tijdens een lezing op 9 februari 2010 in de Toonzaal [Prins Bernhardstraat] in een breder context te plaatsen.

Het oeuvre van Bedaux is dan ook zeer divers en indrukwekkend: van villa's tot kapellen, van raadshuizen tot kloosters, van winkels tot scholen. Ook in Den Bosch zijn Bedaux' ontwerpen nog steeds terug te vinden. De woningen met de hoge poorten aan het begin van de Pettelaarseweg [Hertog Janstraat] bijvoorbeeld, woonhuis Sekhuis aan de Hertog Hendriksingel en het voormalige woonhuis van Paul de Gruijter aan de Van der Does de Willeboissingel.

Voormalig woonhuis van Paul de Gruijter aan de Van der Does de Willeboissingel. Een ontwerp rvan Jos Bedaux.

foto © bai.

Bedaux' stijl was bijzonder en herkenbaar. Zo wist hij het uitbundige traditionalisme uit de eerste helft van de twintigste eeuw te versoberen tot een bijna tijdloos, ingetogen modernisme. Een unieke vorm waarvoor met name de laatste jaren de belangstelling is gegroeid; veel van zijn ontwerpen worden nu beschermd als gemeentelijk- of rijksmonument.
Op de lezing in de Toonzaal tonen twee zonen van Jos Bedaux, George en Frans, werk dat hun vader zelf door bekende fotografen liet vastleggen. Dit foto-overzicht toont de diversiteit van Bedaux' architectuur en geeft een mooi beeld van de ontwikkeling van zijn oeuvre.
Arjen Oosterman, architectuurcriticus en curator van de tentoonstelling, zal aansluitend Bedaux en zijn werk toelichten.