BAI introduceert UAR-applicatie voor Den Bosch als 3e in de wereld

Printerversie
Gepubliceerd op: 18-03-2011 | Gewijzigd op: 19-03-2011
Vrijdagmiddag 18 maart 2011 werd na een rondleiding door de Muzerije en de bijbehorende danscpleiding in de Bank van Leening door Rob van Hulst van 'Hans van Heeswijk architecten' de UAR-applicatie geïntroduceerd. UAR ofwel Uagmented Reality Browser. Dat is een systeen op je smartphone of GPS waarmee je, tijdens bijv. een stadswandeling, de situatie van gebouwen uit een vroegere periode kunt terughalen en ook de mogelijke bouwkundige variaties die zich op die plek hebben voorgedaan, in beeld kunt brengen.
Voorbeeld is het huidige station dat diverse voorgangers heeft gekend, of het TheateradeParade met het Casino als voorganger en daaraan gekoppeld andere bouwkundige invullingen op die plek. Daarom heet het systeem in het Nederlands Stedelijke Verwerkte Werkelijkheid.


  -Boven: de presentatie van de UAR-applicatie in de Muzerije.
-Links: links Rolf van Boxmeer, die met Francesca Altavilla [uiterst rechts] de projectleiders waren van deze UAR -applicatie. 2e van links BAI-coördinator Elly Brugman.
vervolgens Bai-voorzitter Michael Bol en wethouder Toon van Bussel [2e van rechts]. 

Op de foto bedankt Francesca de vrijwilligers Annemarie Van Bree, Vincent Tuinema, Tim Bicanic, Sander Penners,
Ivo Mulder (gemeente) en Adrie Luijsterburg (stadsarchief].

foto's © paul kriele, 18 maart 2011.

De introductie van deze UAR-applicatie werd door BAI-voorzitter Michael Bol  ingeleid. Bol had in Rotterdam dat systeem gezien en meteen aan Den Bosch gedacht.

Na de Maasstad en Amsterdam is Den Bosch de derde in de wereld met een dergelijke applicatie en laat  daarmee Parijs en New York achter zich. Een trotse wethouder Toon van Bussel legde als een volleerd ICT-er op een vlotte manier deze UAR aan een zaal met belangstellenden uit. 

Voor de toekomst verwacht voorzitter Michael Bol dat er nog tal van mogelijkheden uit dit systeem zullen groeien, zoals interactiviteit en toepassingen met rondledingen e.d. .
.
Voor de BAI heeft een team van vrijwilligers olv de architecten Rolf van Boxmeer en Francesca Altavilla [ook bestuursleden bij de BAI] het systeem ingevoerd.  

Rondleiding olv Rob Hulst door Muzerije en Bank van Leening

Boven: Rob Hulst, architect bij Hans van Heeswijk architecten in gesprek met Blb-voorzitter Renée Spermon-Marijnen. foto's © paul kriele, 18 maart 2011.
-Boven: De binnenplaats van de Muzerije die bewust naar de wens van het Muzerijebestuur zo is ontworpen om er bijeenkomsten en festiviteiten te kunnen houden.
-Rechts een vluchtoverloop op de 2e etage lopend van de oudbouw aan de voorzijde van het gebouw naar de rechtzalen langszij de Binnendieze.

Oude 15e eeuwse balken van een achterhuis behorend bij de oudste bouw aan de voorzijde. De Muzerije is om dat rijtje oude herenhuizen  aan de Hinthamerstraat heen gebouwd. Het plafond moest voor de Rijksdienst voor Monumentenzorg behouden blijven. Uitzicht vanuit een voormalig natuurkundelokaal van het lyceum op de St.Jan. Alle etages en ruimten zijn door de Muzerije benut, ook de zolders.
foto's © paul kriele, 18 maart 2011.

Rob Hulst lichtte toe dat in het geval van de Muzerije er een samenhang is met de oude huizen aan de Hinthamerstraat, waaraan of waarbij de overige ruimten zijn aangebouwd of gerenoveerd en aangepast aan hun nieuwe functie.Afwijkend is de gebogen rood/zwarte bouw op de binnenplaats, dat deels als horeca dient. Op de etage zijn enkele geheel geluiddichte oefen-en studielokalen ingericht. 
Oud en nieuw leven in de Muzerije naast elkaar.

In het geval van de Bank van Leening is sprake van een oude gevel, waarbinnen  een geheel nieuw gebouw bestaande uit twee compartimenten [een voor- en een achterzijde]  zijn ingebracht. Daar zijn ook nog eerst de zolder en het dak verwijderd en kan er dmv een tussenkolom in het gebouw, buitenlicht naar binnen treden.
Oud en nieuw zijn bij de Bank van Leening met elkaar verweven, aldus Hulst.

Terug naar boven