Winnaar Cornelisse van Kruithuis-restyling

Printerversie
Gepubliceerd op: 07-07-2011 | Gewijzigd op: 07-07-2011
Happel Cornelisse is de winnaar van het ontwerpen voor de herontwikkeling van het Kruithuis. Die  ideeënprijsvraag  wordt jaarlijks door het Bosch Architectuur Initiatief (BAI) uitgeschreven  De opdracht voor 2011 was: ‘Bedenk een nieuwe functie voor het Kruithuis en maak een ontwerp om het complex te kunnen herbestemmen.’
De ambitie van de gemeente Den Bosch is daarbij om een nieuwe impuls aan de directe omgeving te geven welke tot kansen leidt te ontmoeten, recreëren, wonen etc.

De winnaars van de Kruithuis-restylingwedstrijd uitgeschreven door de BAi.
Happel Cornelsse [3e v.r.].Rechts wethouder uib van Oden.
foto © gerard monté.


Happel Cornelisse stelde zich tot doel om het Kruithuis op te nemen in een nieuw ensemble waarin ook de omliggende officierswoningen, het gewerenhuisje en de militaire bakkerij worden opgenomen. Door de toevoeging van een nieuw, driezijdig bouwblok - naar typologie van de 'Cour d'Honneur’ - komt het Kruithuis in de luwte te liggen van een omsloten binnentuin en wordt van weerbarstig solitair een eervolle medespeler binnen een nieuw publiek domein.

De jury, onder voorzitterschap van Rijksbouwmeester Frits van Dongen, maakte een selectie uit 72 inzendingen en gaf commentaar: "Het ontwerp plaatst het Kruithuis in een nieuwe, betekenisvolle context. Het opnemen van de historische bebouwing rondom het Kruithuis is daarbij erg mooi gedaan, waarbij het lijkt alsof dit altijd zo had moeten zijn."

De 72 ontwerpen zijn tot 12 augustus 2011 te bezichtigen in het Stadskantoor te Den Bosch. zie artikel van de BAI. Zie ook het artikel van Bastion Oranje over expo in Stadskantoor.