Voorzitter BAi Michael Bol opgevolgd door Theo Mathijsen

Printerversie
Gepubliceerd op: 11-01-2013 | Gewijzigd op: 15-01-2013
Michael Bol, die ruim tien jaar bij de BAi, laatstelijk [vanaf 2008] als voorzitter betrokken is geweest, neemt op 21 januari 2013 in de Verkadefabriek met een rede afscheid. Bol nam indertijd van Aart Wijnen het stokje over en geeft het nu door aan Theo Mathijsen.
Bol, die eerst aan de Bossche HTS en vervolgens aan de Fontys Academie voor architectuur en stedenbouw studeerde,  is directeur/eigenaar van het architectenbureau Molenaar & Bol & vanDillen. 

Theo Mathijsen van 'Reset Architecture' studeerde aan de AVANS Hogeschool [1996-1999] en aan de TU Eindhoven [2000-2005]. Mathijsen was tot 2010 ook docent aan de TU en is als architect gelieerd geweest achtereenvolgens aan architectenbureaus in Esch, Amsterdam, Breda en Antwerpen.

Architect Michael Bol stopt na 5 jaar  als voorzitter van de BAi.

De toespraak [fragmentarisch] van Bol: 'Samen met Elly Brugman en een hecht team vrijwilligers van het eerste uur hebben we gebouwd aan het architectuurcentrum voor Den Bosch. Het aantal vrijwilligers is het afgelopen jaar meer dan verdubbeld. Het BAI is een fantastische club mensen. Wanneer ik terugkijk naar 5 jaar voorzitterschap, en ik besef hoeveel energie en inzet ik van vrijwilligers heb gevraagd, dan zou ik me daarvoor eigenlijk moeten schamen. En niet alleen aan de organiserende, maar ook aan de deelnemende kracht !'

Dan vervolgt Bol met voorbeelden om het idee weg te nemen dat de BAI  een 'architectenclubke' zou zijn:  'Onze lezingen, debatten, architectuurfilms, lesbrieven en prijsvragen zijn door duizenden geïnteresseerden bezocht, gelezen of men heeft er aan deelgenomen.'
 
De archiect ziet de crisis als '... een transitiefase voor de hele bouwkolom. Een omwenteling die tegelijk zorgt voor nieuwe energie, nieuwe concepten en anders profileren. Het is geen makkelijke tijd, maar ik voel dat er ruimte komt voor nieuwe en onverwachte verbindingen!
Ook binnen het BAI heb ik steeds geprobeerd nieuwe verbindingen te leggen, nieuwe projecten te initiëren. Niet sectoraal denken, maar cross-overs op te zoeken. Buiten je eigen kaders denken en nieuwe mensen ontmoeten. Nieuwe en vreemde perspectieven van 'onverwachte' mede- en tegenstanders begrijpen en bediscussiëren. Dat maakt een echte nieuwe werkomgeving.
Het BAI kan juist nu, als ik dan toch nog iets mee mag geven, deze nieuwe verbindingen onderzoeken en faciliteren. Samenwerking komt voortaan uit bijzondere hoeken, from a different angle. Het jaarthema van het BAI in 2013 'Maak Jouw Stad' sluit hier naadloos op aan!
Bol ziet het eind van zijn functie niet als een afscheid. Als projectleider van nieuwe projecten gaat hij zich volledig op de inhoud kan storten.
Theo Mathijsen van 'Reset Architecture' is de opvolger
van Michael Bol
als voorzitter van de BAi.


Terug naar boven