Bossche pracht: serie over monumenten

Printerversie
Gepubliceerd op: 07-11-2002 Donderdag 7 november 2002 werd in de Oranjegalerij van het stadhuis het eerste van 12 opeenvolgende delen over Bossche monumenten gepresenteerd. De bundels op magazineformaat bevatten prachtige foto's van interieurs met een strelende beschrijving van de schatten die er in voorkomen. 
Een historisch ABC- en andere interessante bijzaken [bouwgeschiedenis] verluchtigen de verhalen die Bossche inwoners over hun castle weten te vertellen.
Realisatie gebeurt bij Boekhandel Heinen en Waanders uit Zwolle.

Jan van Oudheusden, lid van de redactie, in zijn voordracht bij de presentatie van 'Bossche Pracht'.
foto © gerard monté, 7 november 2002.
Vlnr fotograaf Marc Bolsius, redactielid Wim Hagemans en Jan van Oudheusden.

Uitgeverij Waanders is al jaren actief met publicaties op gebied van kunst en cultuur. Bovendien realiseerde zij ook de series 'Ach Lieve Tijd' en ' Als de dag van gisteren' . Directeur Waanders-ook aanwezig- sprak over de vanzelfsprekendheid waarop zijn concern dit initiatief heeft opgepakt.
De fotograaf Marc Bolsius en journalist Wim Hagemans zijn 60 Bossche en enkele Vughtse bezitters van bijzondere huizen bezocht om via hun verhaal de interieurs te kunnen beschrijven en fotografisch vast te leggen.
Enige reserve bij de kandidaten bestond er wel, aldus Jan van Oudheusden, want het gezegde' My home is my castle' hout ook het aspect beschermend fort in dat een kasteel nu eenmaal biedt.
Toch is er een rijke schare aan vertellers voor de dag gekomen. 

Een soort 'Ach Lieve Tijd' over monumenten
 7 november 2002. 
Met veel loftuitingen werd vanmiddag 7 november 2002 in het stadhuis het eerste exemplaar van ‘ Bossche Pracht’ aan wethouder Roderick van de Mortel [cultuur en monumenten] aangeboden.
Marc Bolsius en journalist Wim Hagemans [Brabants Dagblad] hebben aan de hand van foto’s en interviews tientallen opvallende Bossche en soms ook een Vughtse monumenten belicht. Den Bosch is met deze magazineachtige uitgave weer eens proefstad.  

Wethouder Roderick van de Mortel. Marc Bolsius [l.]  en Wim Hagemans [m.] in gesprek over het resultaat met Van de Mortel.
Directeur Waanders van de Zwolse uitgeverij Waanders overreikt aan mr. Peter Smit de ets van de Bossche landkaart uit de 19e eeuw. dr. Louis Pirenne, oud-rijksarchivaris, kijkt vol genoegen vanuit zijn presentie-exemplaar naar de flitsende fotograaf.
foto's © gerard monté, 7 november 2002.
 

Voor Van de Mortel betekent die uitgave dat hem als wethouder van cultuur en monumenten nog eens het hart onder de riem wordt gestoken om door te gaan met het beleid. De relatief nieuwe politicus in het college gaf aan dat er verwachtingskaarten komen over monumenten en archeologie om missers- zoals bij het Hof van Zevenbergen- te voorkomen.
Ook zal de gemeentelijke monumentenlijst worden aangevuld, aldus Van de Mortel die het als een verplichting ziet zuinig en voorzichtig met het cultureel erfgoed om te gaan. En we gaan beter op de bestemmingsplannen letten.  
Zestig Bossche huizenbezitters hebben, ondanks hun terughoudendheid om hun kostbaarheden te exposeren, hun deur voor deze publicatie opengezet.


Terug naar boven