Heropening kinderboekenwinkel Adriaan op Kerkstraat 21

Printerversie
Gepubliceerd op: 21-05-2019 | Gewijzigd op: 21-05-2019
Heinen doekt lunchroom weer op en  heropent kinderboekenwinkel Adriaan*. Dat was in april 2002 een initiatief van de populaire boekenzaak.

Maar die kinderboekenwinkel op nummer 21 met een eigen kinderdeurtje moest in april 2014 wijken voor een luchroom. De kinderboeken verhuisden naar achter in de zaak op nummer 23-25.
De lunchroom stopt weer. Door ruimtegebrek aan specifieke boeken gaat nu de kinderboekenhoek achter in de zaak weer naar het aanpalende nummer 21. In de vrijkomende ruimte achterin de reguliere boekenwinkel  kunnen weer boeken die actueel zijn worden gestald.

De feestelijke heringebruikname van de kinderboekenwinkel Adriaan wordt zaterdagmorgen 25 mei 2019 mede verricht door de oud-directeuren Ad Heinen en Ton Meulman.

Bericht van 1 maart 2019 Heinen stopt weer  met lunchroom op Kerkstraat 21
De kinderboekenwinkel Adriaan van Heinen  die er eerder- vanaf april 2002- startte en nu terugkeert.

foto © heinen, mei 2019.

 
Rechts de lunchroom die vanaf 
12 april 2014 op Kerkstraat 21 zat.
 

foto © paul kriele, 11 april 2014.

Zaterdag 25 mei 2019  Boekhandel Heinen heropent op Kerkstraat 23 de kinderrboekenwinkel die daar in  april 2002 al startte.
Kerkstraat 23 waar op28  april 2002 een
kinderboekenwinkel opende met ook een voor kinderen eigen deurtje.


foto © gerard monté,  28 apri 2002.
...................................................................................................................

Artikel van 28 april 2002 Opening Kinderboekenwinkel Adriaan op Kerkstraat 23
Zondagmiddag 28 april 2002 werd om even over drieën de nieuwe Boekwinkel Adriaan geopend. De naam zegt het al: een zaak afgestemd op de jeugdige lezers.
De opening bracht veel toeloop met zich mee. Peer de Graaf beet als Mijnheertje Peertje het spits af.
 
De nieuwe gevels aan de Kerkstraat 23, 25
en van ouds de zaak op nummer 27.
foto © gerard monté, 28 april 2002.
 

De weergoden waren Den Bosch die dag niet echt goed gezind maar de buitenactiviteit van de opening bleef droog.
Na wat handen geschud en bedankjes over en weer en korte toespraken toog men op een speciale manier op nummer 23 van de Kerkstraat naar binnen...

Peer de Graaf stelde de bedrijfsleider Laura als 'de kindervrouw' aan het toegestroomde publiek voor. Laura Rijkenberg slaakte na een periode van ingrijpend verbouwen, opgelucht adem: 'Eindelijk is het zover' , zuchtte zij. Daarna inviteerde Laura Ad Heinen sr., met zijn zoon Marius en kleinzoon Steven-Adriaan om naar binnen te gaan En hoe..?
Boekhandelaar en uitgever Ton Meulman las het certificaat van het Bosch Kelder Genoorschap voor. Het is een blijk van waardering voor het feit dat opnieuw een kelder open is gesteld.
De nieuwsgierige boekenwurmen vielen als het ware met de deur in huis...
 
-







-Boven: Peer de Graaf die de toegestroomde jeugd in de Kerkstraat ontving en rechts Ton Meulman op het moment dat hij van het Bosch Kelder Genootschap een certificaat ontving. 
-Rechts: De nieuwsgierige boekenwurmen vielen als het ware met de deur in huis... 


foto © gerard monté, 28 april 2002.
 







-Boven: De centrale entertainer was die middag bij Heinen: Peer de Graaf. De kinderen kregen er een stijve nek van zo hoog stak deze kunstenaar boven het publiek uit.. 

-Foto links: Jeanine van der Kant [l] maakte het concept rond Adriaan en Tjakina Wildeboer [r] bij haar geesteskind het huisje waarin helaas op dat moment geen ADRIAAN te bespeuren viel...
Illustratrice Sandra Klaasen is de bedenkster van het pakpapier waaruit het draakachtig figuurtje is genomen.


foto © gerard monté, 28 april 2002.
 


Medewerker Erwin Verzandvoort bedankte zijn baas Ton en diens vrouw Ineke Meulman voor.. drie maanden stof happen, waardoor zij grijze muizen waren geworden en voor de oorverdovende herrie. Maar ook voor het lef dat zij toonden om er weer een pand bij te huren en tonnen te investeren in hun zaak en in 's-Hertogenbosch. Verzandvoort hen namens het personeel een cadeau aan.
Door het Bosch Kelder Genootschap- in de persoon van Flip Dries- werd Ton Meulman tot ' Lid van verdienste' gebombardeerd. Daarbij hoort een certificaat, aldus Dries die in de stad zoveel mogelijk kelders wil doen herstellen en herinrichten. 
Meulman viel de eer te beurt omdat hij weer een kelder aan het Bossche kelderbestand heeft toegevoegd.


Op uitnodiging van Peer de Graaf gingen daarop drie generaties Heinen door het speciale deurtje naar binnen. Daar raakte het intrieme boekenwinkeltje bomvol.
Met Peer de Graaf als entertainer was amusement voor drie kwartier verzekerd. Staand op een verhoging onthulde Peer het huisje van Adriaan. 
Ton Meuleman is de geestelijke vader achter het verhaal rond Adriaan. Tkjakina Wildeboer [42] heeft dat uitgewerkt Zij leidt een bureau 
' Concept Ontwikkeling'. Zo kwamen er een poppetje [de mascotte] briefpapier en allerhande sales promotions materiaal op de markt. 
Rond de mascotte Adriaan [het figuurtje van Sandra Klaassen] draait het hele concept. 
Adriaan is nog maar weinig aanwezig om dat het steeds op reis gaat op zoek naar verhalen. Adriaans woning staat midden in de zaak waar zich allerlei acties en ontwikkelingen zullen gaan afspelen.
Dat huisje is ontworpen door Jeanine van der Kant [32] die een zaak heeft op het Hinthamereinde boven de ijzerwaren en gereedschappenwinkel van Ruiterman.
Het huisje met tal van kleurrijke beeltenissen en symbolieken in harde kleuren uitgevoerd, heeft een eigen brievenbus waar de kleine lezers een boodschap voor Adriaan kunnen bezorgen Maar er is ook een website speciaal rond Adriaan htttp://www.adriaankinderboeken.nl


Adriaan heeft ook nog een vriendje een boekenwurm. In de toekomst zullen zich alle acties rond Adriaan nabij het huisje afspelen.
Kerkstraat 23
De architect van het gerenoveerde pand is Edwin Smolders van het Bureau 'De Twee Snoeken'. Edwin heeft iets met Rusland en het oosten, maar en ook iets met de Efteling, zoals hij na afloop vertelde. Daar kwam hij op de idee van dat kleine deurtje. Klein is ook een aspect dat vaak voorkomt in sprookjes, aldus Edwin. 
Verder is het gewoon de moeite waard om eens in het pandje te gaan kijken. Stoot je hoofd niet.. !, want het is vooral bedoeld voor kinderen.
Uiteraard is ook het symbool van De Twee Snoeken ook in de deurknop verwerkt! 
 




Architect Edwin Smolders van De Twee Snoeken in gesprek met Peer de Graaf voor boekwinkel Adriaan.
foto © gerard monté, 28 april 2002.


De panden 23 en 25 zijn gehuurd, nummer 23 is van Joep Persoons, maar nummer 27 is eigendom van Heinen.
Uitslag inrichting kamer Adriaan
Op 18 juni 2002 werd de uitslag bekend gemaakt de ontwerpwedstrijd voor een website over Adriaan.
Ook het huis van Adriaan krijgt steeds meer gestalte. De zevenjarige Caïne Roland die een badkamer bedacht met krokodillen en plastic boeken om ook in bad te kunnen lezen, ontving de eerste prijs.
Tweede priizen gingen naar Esmee Camille Attema, Keri Amihta Straten en Jip van der Linden. En Sidy van Gemert [schatkamer] en Pleun van der Linden [3 jaar!] kregen een eervolle vermelding.
Voor een bezoek aan het Huis van Adriaan klik op: http://www.adriaankinderboeken.nl

Terug naar boven