Faillissement voor Polare nadert/Nieuwsuur bij Bossche zaak

Printerversie
Gepubliceerd op: 07-02-2014 | Gewijzigd op: 07-02-2014
Zie reactie Cor Molenaar,  commissaris bij Polare in Nieuwsuur van vrijdag 9 februari 2014 [Onderaan artikel]

Door een aanvraag door Polare van 'surseance van betaling' [dat voornemen werd hedenmiddag 9 februari 2014 bekend gemaakt], bevindt deze organisatie van tientallen boekwinkels in het  land op de drempel van een faillissement*. De sluiting  heeft Polare sowieso al een inkomstenderving opgeleverd van circa € 2 miljoen, terwijl de kosten aan huur en personeel doorlopen. De winkels blijven nog tot dinsdag 13 februari 2014 gesloten.

Reddingsplan

De media berichtten ook dat de directie van ProCures een akkoord heeft bereikt met ING en ABN AMRO over een reddingsplan, maar dat het Centraal Boekhuis daarin niet mee gaat.

Zal boekwinkel Adr. Heinen blijven voortbestaan..?

foto © paul kriele, 31 januari 2014. 
 

Maar intussen lopen er allerlei initiatieven om de zaak, voorheen Adr.Heinen, voor te zetten. Daar is blijkbaar de  oud eigenaar Ton Meulman optimistisch over. 
Ook Waanders in Zwolle staat op de stoep om de boekhandel te redden.

* Er is al een Selexyzwinkel die vandaag faillissement heeft aangevraagd.


Reactie Cor Molenaar commissaris bij Polare
Molenaar zei uiteindelijk  [na diverse vragen van de redactie] dat Polare met een grote schuld zat die dateert van de Selecyz -overname [€ 20 miljoen].  Dat heeft Polare blijkbaar de nek om gedaan.
Molenaar hoopt een faillissement te kunnen voorkomen zodat  'een partij' de boekwinkels kan overnemen. Het liefst allemaal,  want we zijn bang dat er alleen belangstelling bestaat voor de -goedlopende- winkels in de Randstad,  gaf Molenaar toe.
Op de opmerking van Ton Meulman en Ad Heinen [in eerdere reportage] dat Polare de ziel van de boeksector mist [geen cultuur]  en te veel op geld uit zou zijn, reageerde Molenaar dat de managers van de winkels zelf hun inkopen mogen bepalen.
Molenaar ontkende dat Polare de cultuur mist en te commercieel zou zijn.  Molenaar: ' Polare is begonnen het personeelsbestand op het hoofdkantoor te verminderen en in de organisatie zijn, na screening,  -lokaal -nieuwe managers aangesteld.'
Maar Molenaar kon niet ontkennen dat er straks 400 boekwinkelpersoneel of  -totaal inklusief toeleveringsbedrijven -750 man op straat komen te staan.

Terug naar boven