Uitvaartdienst mr. Geert Verkuylen

Printerversie
Gepubliceerd op: 06-08-2010 | Gewijzigd op: 09-08-2010
Vrijdagmiddag 6 augustus  2010 werd in een eenvoudige uitvaartdienst in de St. Jan, die geleid werd door oud-bisdomarchivaris dr. Jan Peijnenburg, tevens rector van Zuiderschans, waar Verkuylen elke zondag de H. Mis bijwoonde, afscheid genomen van een 'rasechte bestuurder en gezelligheidsman, iemand wiens katholieke inslag onmiskenbaar aanwezig was'.
In de door het koor van Zuiderschans gezongen requiemmis haalde Peijnenburg het Evangelie aan met een verhaal over de jood Nathanael, een man in wie geen bedrog is. 'Zo heb ik Geert Verkuylen leren kennen,' aldus Peijnenburg, 'eerlijk tot in het laatste detail'.
[Terugblik Irène Verkuylen onderaan artikel]

Dat laatste bleek niet alleen uit een 'In memoriam' door de celebrant die Verkuylen voor het eerst, toen hij in 2004 uit een coma ontwaakte, aan zijn bed trof en hem zo raakte, het bleek ook uit uit een van de liederen die famielild Fenna Ograjensek [oud Vocalistenconcoursdeelneemster] zong: 't Kepelleke,  waar  mijn moeder mij heeft leren bidden'. Dat was een herinnering voor de ruim 81 jaar geleden in Venlo geboren, maar in 1955 naar Den Bosch verhuisde Limburger, die werkzaam was als directeur in de Jeugdzorg, maar vanaf 1962 als raadslid voor de KVP en vanaf 1970 -beroepsmatig- in de politiek actief was. 
In de dienst kwam met name de stedenband met Trier sterk in beeld van welke relatie Verkuylen de grote motor was en voor welke verdiensten van deze  'Städtengesellschaft' hij door de Duitse afgevaardigde Herr Theo Gimmler uit Trier hoffelijk werd toegesproken. Ook een wethouder uit Trier met nog enkele andere vertegenwoordigers betoonden door hun aanwezigheid hun medeleven.

In de kerk zaten vele oud-bestuurders onder wie oud-wethouder Ton Lensen en Hans van Beers en de toenmalige ambtenaar Peter van der Rijt,  die lid was van de staf van de gemeentesecretaris en daardoor raadsvergaderingen voorbereidde en in de Brabants Vast Goedzaak wethouder Verkuylen adviseerde, oud-wethouder Cees Tetteroo, Guus Paanakker, Jan van Berkom, Hans Dona en Geert Snijders. De huidige wethouders Bert Pauli en Rodney Weterings, waren naast burgemeester Rombouts en tal van [oud-]raadsleden [onder wie Antoine Jacobs van Knillis en Hans Bierens van het CDA, in de kerk aanwezig.

Zoon Ron en de schoonzonen Jos van Oijen en Ted en de kleinzonen droegen de kist met enkele bloemstukken de kathedraal binnen. De kleinkinderen staken de kaarsen aan die om de kist stonden gegroepeerd. Hun licht verbeeldt het leven.
foto's © paul kriele, 6 augustus 2010.

Fenna Ograjensek zong tijdens de communie o.a. het Panis Angelicus foto's © paul kriele, 6 augustus 2010.

Zonenen kleinzonen dragen de kist de kerk uit. foto's © paul kriele, 6 augustus 2010

Terugblik van Irène Verkuylen
Vader heeft een rijk leven achter zich. Hij genoot van elke dag, elke seconde 81 jaar lang,' zo begon dochter Irène Verkuylen haar terugblik. 'Vader hield van feesten en festiviteiten.
Hij kon geen noot lezen, maar hij was een verdienstelijk barpianist. Zijn 80ste verjaardag vorig jaar met 8 kleinkinderen en 40 neven en nichten had ie ook graag zelf geregisseerd. Vader wilde niets aan het toeval overlaten.

2010 is een bijzonder jaar door het 55-jarig huwelijk van onze ouders, mam wordt 80 jaar en we zijn met de familie op bezoek in Trier geweest. In dit jaar speelde ook het familietennistoernooi tennis was de favoriete sport van vader. Het was dan ook heel bijzonder dat vader zijn laatste treden op de tennisbaan van BTC de Pettelaer heeft gedaan, maar hij was ook een trouwe fan van FC Den Bosch.
Sport
Bij ons thuis was het elke zondag  's morgens naar de H.Mis, 's middags FC Den Bosch als die thuis speelde of anders sport op de radio en 's avonds 'Langs de Lijn'. Daar hadden we wel eens een hekel aan, evenals aan al de kennissen die vader, waar hij ook kwam, ontmoette en een hand moest geven.

Drie steden waren hem lief: Venlo, Trier en Den Bosch. Maar carnaval vieren heeft ie pas in Oeteldonk geleerd.'
Irène sprak verder nog over de vele aspecten van vaders verdienstelijk leven.
De familie ontving vele reacties na het overlijden van Geert Verkuylen. Ze vat ze samen met: gedegen, betrokken, toegewijd, eerlijk, joviaal, integer, koersvast, hartelijk. Iemand met een groot rechtvaardigheidsgevoel, een man die iedereen met respect bejegende.
'Vader verstond de kunst het zakelijke van het persoonlijke te scheiden. Zakelijke conflicten trok hij nooit in het persoonlijke. 'Twee weken geleden pas vertelde hij mij wat een pijn het hem deed als anderen daartoe niet in staat waren.

politieke teneur
Hoewel de politiek ons altijd al verbond, werd dat de laatste tijd sterker. Hij maakte zich zorgen over de laatste 2e Kamerverkiezingen. Het  is  maar goed dat hij daar geen weet meer van heeft,' sprak Irène die besloot met de stedenband Den Bosch- Trier. Daaraan te kunnen werken betekende voor hem een bijdrage aan de wereld te kunnen leveren. Dat kwam mede doordat opa slachtoffer was van de Tweede Wereldoorlog. 
Vader zei:  Het is beter te bouwen tussen landen en mensen dan in verdriet en haat te blijven steken'.


Terug naar boven