Nieuwe zwerfster in straatbeeld: Tamara

Printerversie
Gepubliceerd op: 07-06-2018 | Gewijzigd op: 11-06-2018
Bewoners van de Sint Janssingel en Van der Does de Willeboissingel zullen het al wel gehoord hebben. Er is een  nieuwe -dit keer artistieke- juffrouw aan het firmament van het Bossche straatleven verschenen:  Tamara Leskov. De naam klinkt Russisch en dat is ook haar afkomst.
Tamara komt uit Sint Michielsgestel en dat is ook wel aan haar Brabants dialect te horen.
 
We spreken Tamara terwijl ze donderdagmiddag[dd. 07062018]  rond het middaguur nog een uiltje knapt. Ze slaapt uit op een bankje bij Bastion Maria, langszij de Sint Janssingel.  Daar treedt ze wel eens op met haar dramarturgische kwaliteiten.
Ze ziet er kleurrijk uit met haar kleding en met het opgestoken haar dat eindigt in een knotje dat weer is samengebundeld met een gekleurde, elastieken band. 

En 's nachts slaapt ze onder een van de bomen op het bastion. Daar bevindt zich  haar vaste slaapplaats. Maar die is door een 'duivelse' gast ingepikt zodat Tamara elders haar slaapplek moet zoeken. Dat is in de afgelopen nacht niet gelukt waardoor  ze nu nog een tukkie doet. 

Bankje bij Maria Bastion

Tamara op een bankje
de nachtrust inhalend. 
foto's © paul kriele, 7 juni 2018.

Tamara is ondanks de slaperige stemming best praatziek 

'Dat je hier zo af en toe overdag wel eens als een dramaturg je van je artistieke kant laat zien, lijkt er op dat je een vooropleiding hebt aan de toneelschool. Maar aan de andere kant dat je het niet ver hebt geschopt.'  'Klopt' zegt ze, 'Vind ik zelf ook. De toneelschool was niet voor me weggelegd. Tamara:'Ik zal nog wel eens hier spelen. Maar ik vergeet de teksten zo gauw..'
Maria Bastion waar een zwerfster soms een theaterstukje opvoert.


foto © paul kriele,  2 juni 2018. 

..............................................................
 

Russische afkomst

'Hoe zit het nou met je Russische afkomst?', vragen we. 'Mijn  vader zat in het leger, maar ook bij de maffia.  Ha ha ha. Al mijn voorouders waren of generaal of filosoof..' en weer lachend; 'Mijn ouders zijn door hun  familie in Holland gedumpt..' 

Maar waarom je dan hier op de bank ligt..? 'Tja, mijn vaste plek is hier achter de stadsmuur onder de boom op het bastion. Maar die is door een duivelse knaap ingepikt.  Daarom moest ik elders een slaapplek zoeken.  Dat is vannacht niet gelukt zodat ik nu hier moe ben neergevallen'. 
Die  vermoeidheid doet zijn werk, wanneer ze ineens van alles opratelt: 'Ik zet er een punt achter.' Maar of ze dat niet ook definitief bedoelt...."? 'Ik val vanzelf van mijn stekske ' en aanhoudend: 'Ik heb er zo de buik van vol. Dadelijk is mijn energie op.  Ik heb zin in koffie en een pannenkoek met suiker ..'

'Gegroet Tamara.' zo nemen we afscheid. Maar ze roept ons nog na: 'Je mag me ook Maya noemen, Maya de Kei'.  


Terug naar boven