Zwerfster Tonny van de Wijngaarden overleden

Printerversie
Gepubliceerd op: 17-09-2008 | Gewijzigd op: 28-07-2010
Maandagavond is op 72-jarige leeftijd Toos van de Wijngaarden aan kanker overleden. Toos, die ook wel Tonny  werd genoemd, is al jaren uit het straatbeeld verdwenen. Voor ouderen is zij misschien nog een bekende verschijning. In een regenjas, of  's winters in een dikke winterjas met vaak een  sjaal om haar nek, of haar haar opgebonden, liep zij over straat. Tonny was een vrouw die er redelijk verzorgd uitzag haar haar netjes gekamd en meestal met een borduurwerkje in haar handen liep. Tegen schemering liep ze met een kartonnen doos naar het park of ging op een rooster van een warenhuis of winkel liggen. Zij bewoog zich als een kat voort. Door die houding en door haar  donkere mantel, kreeg ze bijnaam 'de Zwarte Kat'.
Tonny of Toos van Wijngaarden, een echte Bossche, die na een ongeluk koos voor een verblijf in een echt Bosch tehuis: Reinier van Arkel locatie Hinthamerstraat.

foto © paul kriele, 4 juni 1993.


Voor de dagelijkse voeding deed zij de supermarkt van V&D aan waar zij kleine maaltijden haalde verpakt in makkelijk te openen potjes of plastic verpakking.
Tonny leek niet aanspreekbaar. Dat hing van haar stemmingen af, die wisselde tussen chagrijn en vrolijkheid. Haar temperament leed onder de manier waarop de jeugd of een volwassene haar tegemoet traden.
In mei 1993, na een verwonding aan haar been, die ze in de Kerkstraat opliep door een plaat die van een steiger viel,  kwam er einde aan haar zwerversbestaan. Sedertdien verblijft zij in Reinier van Arkel, eerst in de binnenstad en laatstelijk in de Bogerd op Voorburg, de psychiatrische afdeling voor ouderen. Het beviel haar toen zo goed dat zij er nimmer is weggegaan.
 
Tonny werd in 1936, waarschijnlijk op de Kemelsharenhoek, geboren. Waarom zij aan het zwerven raakte is onduidelijk Daarover doen zich ook weer uiteenlopende verhalen de ronde Zij zou teleurgesteld geweest zijn in een huwelijk met overigens 'een goede partij'. Tonny heeft twee broers en een schoonzus.

Dinsdag 23 september 2008/10.30 uur  wordt voor haar in de St Jan een uitvaardienst gehouden.