BAI: Bossche architectuurprijzen

Printerversie
Gepubliceerd op: 08-12-2003
foto's © paul kriele, 8 december 2003. De arena of aula van de Hoge School aan de Onderwijsboulevard waar maandagavond 8 december 2003 de slotmanifestatie van het architectuurdebat plaatsvond.

De door het publiek uitgeroepen winnaar van de Architectuurprijs 2003 gaat naar de flat Armada in het Paleiskwartier. Architect de Engelsman Anthony McGuirk nam de prijs, een kunstwerk, persoonlijk in ontvangst De prijs volgt uit een kandidaatstelling van 43 bouwwerken die in het Brabants Dagblad waren gepubliceerd.
Ook de jury olv de voorzitter van de Rijksdienst voor Monumentenzorg Asselbergs maakte uit die 43 een eerste selectie van 15 en daaruit nog een vervolgselectie naar 6 genomineerden. De eerste prijs ging naar het Westerpark. Dat getuigt van een opmerkelijke kwaliteit en straalt door zijn charme en eenvoud rust uit, aldus het rapport. Het is een ontwerp van landschapsarchitect Peter Lubbers. Lubbers die blij was dat er eindelijk eens een landschapsarchitect genomineerd werd, reageerde met: ’eindelijk gerechtigheid ‘. Lubbers vindt dat die prijs ook een waarschuwing aan de gemeente bevat de zaken er blijvend netjes uit te laten zien. Overigens was de gemeente voor deze architect ‘de slechtste opdrachtgever’ ooit.
De andere voordrachten: het Paleis van Justitie[*1998 Charles vandenHoven/Luik], de Munteltuinen [*1997 Atelier PRO ], woonhuis Waterranonkel 4 [*2000 van bureau Tarra ], Stedelijk Gymnasium [*2002 VMX architecten A'dam] en het clubhuis Burggolf in de Haverleij [*2003 bureau Drost en van Veen R' dam].

Landschapsarchitect Peter Lubbers die de juryprijs won met zijn Westerpark.   
Rechts: Anthony McGuirk architect van de vermaarde en veel besproken flats Armada in het Paleiskwartier. Mc Guirk won de publieksprijs. Links reikt prof. Asselbergs en rechts M. Rasenberg de prijs uit.
Op de achtergrond [bovenste foto] Joke van der Beek
 

foto' s © paul kriele, 8 december 2003.

Hierboven het panel met vlnr:  Jan Wevers voorzitter van de Bossche Welstandscommissie, prof. Fons Asselbergs directeur Rijksdienst voor Monumentenzorg, Willem van der Made, directeur Dienst Stadsonrtwikkeling, J. van Sprundel projectontwikkelaar, A. Bouwman voorzitter BNA, Jeroen van de Ven architect Tarra.
foto's © paul kriele, 8 december 2003.
-------------------------------------------------------------------------------------

De uitreiking gebeurde na afloop van het architectuurdebat in de arena van de Hogeschool aan de Onderwijsboulevard. Dat debat concentreerde zich min of meer op het verschijnsel welstandscommissie. Het raakte merkbaar de spanning tussen regels [die de welstandscommissie ‘oplegt’ en de vrijheid die architecten en opdrachtgevers zo graag wensen. Een van de opmerkingen was het publiek meer te betrekken bij bouwprojecten. Maar inspraak leidt vaak tot eindeloze discussies en heeft vaak een vaag/grijs resultaat, aldus A. Bouwman voorzitter van de BNA.



Daarvoor was er nog een plenair debat dat geleid werd door oud-wethouder Joke van der Beek die zich op een ontspannen manier van haar taak kweet en af te toe duidelijk haar betrokkenheid bij de materie toonde... .
architectuurdebat
In dat panel draaide het vooral om de context , waarin een bouwontwerp geplaatst wordt. Het was een van de belangrijkste conclusies uit de discussies van de architectuurdebatten. Vooral in de binnenstad luisteren bij die context scherp de randvoorwaarden. Maar ook professionaliteit detaillering kleur en verhoudingen zijn criteria waar een welstandscommissie in haar beoordeling rekening mee houdt. 
In de kritiek die oud-voorzitter van de Kring Vrienden van ' s-Hertogenbosch -Cor Gilhaus- bij zijn traditionele opstelling te verduren kreeg, verweerde hij zich met te stellen dat de meeste kritikasters of betrokkenen niet bekend zijn met die -veelal- historische context.
De door gemeente en BAI opgezette architectuurwandelingen, peilingen en discussies en dit debat/prijsuitreiking sluiten het traject af dat eindigt met de voorjaar 2004 te verschijnen nota ‘Architectuurbeleid’.
Overigens gaan welstandscommissie en monumentencommissie in maart 2004 samen tot één commissie.
Na afloop ontvingen alle aanwezigen het zgn. broedboek 'Taal van de stad'. Daarin staat het traject van het architectuurdebat beschreven met alle kandidaat gestelde bouwprojecten en de discussies die er hebben plaatsgevonden. 
Aan het begin van de slotmanifestatie ontvingen eerst Cor Gilhaus [Kring Vrienden van ' s-Hertogenbosch en M. Rasenberg [wijkcomité] en architect A. Walta ook al een exemplaar.

De uitreiking van het broedboek door Joke van der Beek [in groen mantelpakje]. Op de rug gezien wethouder Jetty Eugster. 
Rechts architect Aart Wijnen van de BAI.
foto's © paul kriele, 8 december 2003.

Dat broedboek moet wel verder worden uitgewerkt met de vakbroeders, zo stelde Aart Wijnen van de BAI. Maar niet alleen de meningen van de Bosschenaren zijn belangrijk, zo repliceerde Joke van der Beek Wijnen.
------------------------


Terug naar boven