Scholenbouwprijs 2013 naar GabriŽl / Atlent aan Kooikersweg

Printerversie
Gepubliceerd op: 26-11-2013 | Gewijzigd op: 20-02-2014
De prestieuze Scholenbouwprijs 2013 is gewonnen door Mytylschool Gabriël KinderExpertiseCentrum Atlent aan de Kooikersweg 303. Het dit jaar in gebruik genomen gebouw kreeg als kwalificaties mee: zeer moderne uitstraling dat door de glazen buitenwanden contact zoekt met de omgeving. Daarmee is het geen instelling, maar een levendig wijkgebouw, waarin kinderen haast vanzelfsprekend ervaring opdoen en zo hun vaardigheden en zelfvertrouwen vergroten.
Atlent werd al eerder uitgeroepen tot
'Gebouw van het jaar 2013'
foto's © paul kriele, 28 augustus 2013.

Bij de prijs hoort een cheque van € 15.000,  die Willem de Jong, directeur van de Mytylschool Gabriël, maandagmiddag 25 november 2013 uit handen van juryvoorzitter Gerdi Verbeet in ontvangst moch nemen. De vier jaarlijks uit te reiken Scholenbouwprijs had dit jaar als thema ‘Onderwijskwaliteit en verbinding’.

Strak rustpunt van een grote schoonheid
 Het gebouw wordt omschreven als een plek waar onderwijs, therapie, revalidatie, zorg en diagnostiek in één gebouw geconcentreerd zijn. Het gebouw is afgestemd op het levensechte leren zo spreekt de jury. En vervolgens: het systeem met lange gangen, gesloten deuren en anonieme behandelkamers is vermeden. Van uit een groot collectief atrium is zicht op de hoofdfuncties in het gebouw. (…) de behandeling wordt hiermee uit de sfeer van een ziekenhuis of kliniek gehaald en meer in een onderwijsomgeving geplaatst.

De glazen gevel van Atlent springt in het oog. ‘Het onderwijs aan deze bijzondere groep kinderen mag gezien worden en wordt daardoor met de buitenwereld verbonden.’ oordeelt de jury.