Winterparadijs: Nieuwjaarstoespraak burgemeester omlijst door muziek

Printerversie
Gepubliceerd op: 02-01-2019 | Gewijzigd op: 03-01-2019
Op de tweede dag van 2019 heeft burgemeester Jack Mikkers zijn eerste publieke nieuwjaarstoespraak gehouden.Temidden van een muzikaal programma geleid door presentator Hans Tervoort, met een visie door Frank Finkers op het nieuwe jaar en de artiesten zangers/pianiste Gently Drieman en de winnaar JongTalent van het Internationaal Vocalistenconcours de bas Stefan Astakhov voltrok zich op het  Bosch' Winterparadijs een compact en op het nieuwe jaar inleidend, programma. 
 
-Burgemeester Jack Mikkers en Frank Finkers.
-Rechts boven: Het publiek op deze tweede dag van 2019.
-Rechts:  Jong Talent -winnaar van
het Vocalisten Concours Stefan
Astakhov begeleid door de pianist Hans Eijsackers.


foto's © paul kriele, 2 januari 2019.
.......................................................................................................
......

Jack Mikkers ging niet in op de uitspraak van presentator Hans Tervoort van deze openbare nieuwjaarsbijeenkomst een traditie te maken. Hoewel Mikkers in zijn nieuwjaarsboodschap wel sprak over ontmoeten, verbinden en elkaar op zo'n moment als dit, in de ogen kijken.
Tervoort had in zijn inleiding op deze nieuwjaarbijeenkomst meer wensen. De cabaretier miste nog in het rijtje verdienstelijkheden die de stad de laatste jaren kreeg toebedeeld, de titel van 'meest muzikale stad'.
Mikkers terugkijkend op het oude jaar : Mogen we dankbaar zijn, er zijn vele initiatieven voorbij gekomen, evenementen, het vijfsterrenfestival de Boulevard, vier koninklijke bezoeken en economisch gezien een stijging van het aantal ondernemers van 13.000 naar 14.000.
Ook gestegen is het aantal arbeidsplaatsen met 2,5%. Daare mogen we best trots op zijn en niet juichen met de handen in de zakken, zoals Bosschenaren gewend zijn.
Mikkers keek ook erg positief terug op de organisatie van het Winterparadijs, dat eerst niet zo gemakkelijk begon, maar uiteindelijk door 60 partijen tot stand is gekomen. Zij sloegen met veel passie de handen ineen om met hun hart het hart van Den Bosch te doen verwarmen'.
 
Burgemeester Jack Mikkers
tijdens zijn nieuwjaarstoespraak.


foto's © henk van
esch, 3 januari 2019.
......................................................................................
 -Boven: Aan het slot van zijn
nieuwjaarsboodschap proostte Mikkers
met presentator Hans Tervoort. Intussen
werd er onder het publiek glühwein uitgedeeld.

-Rechst boven: Bas Stefan Astakhov
en pianist Hans Eijsackers. 

-Links: Pianiste/zangeres Gentley Drieman.

Hieronder wat sfeerbeelden.


foto's  © paul kriele, 2 januari 2019.
..............
   
Vervolg nieuwjaarstoespraak
burgemeester  Jack Mikkers
 
Tussendoor klonk dat ene kritische zinnetje dat we best wat actiever mogen zijn op alle vlakken [..].
Daarna blikte Mikkers vooruit op 2019, wanneer enkele grote evenementen ons te wachten staan, zoals het WK handboogschieten, de 75-jarige herdenking van de bevrijding van de stad in oktober 2019. 'Dat gaat groots gevierd worden. We komen er binnenkort mee naar buiten,' aldus de burgemeester, die ook inhaakte op al die titels en waarderingen die de stad ontving. 'Maar het is onze taak die positie te blijven koesteren en het waar te blijven maken. We zijn de grootste culturele stad van het Zuiden,' zo meldde Mikkers..

Museumdirecteur Charles de Mooij heeft me geïnformeerd  dat na het Jeroen Boschjaar  in het afgelopen jaar weer een record aantal bezoekers kon worden geregistreerd: namelijk 220.000. 'Mikkers:'Het is de kracht van de stad en de kracht van de cultuur'.
'Hebben we dan nog dromen?', vroeg Mikkers zich af. 'Ja, te dromen van het kleine. Den Bosch is de stad van de initimiteit. We zijn een ontmoetingsstad, waar mensen oog hebben voor elkaar. Het gaat om de kracht van mensen. Dat staat centraal. Ook in 2019'. 

Op de vraag van Hans Tervoort of hij zelf nog een persoonlijke wens had,  antwoordde Mikkers met: 'Ik ben al acht kilo afgevallen. Ik zou er best nog eenst 7 meer er af willen.' Tervoort suggeerde dat Mikkers eignelijk hier geboren had moeten zijn. 'Dat is niet zo,' reageerde de burgemeester, 'maar mijn hart ligt hier. Kijk, het gaat niet over de plek  waar iets gebeurt. De warmte die ik tegen kom is hartverwarmend,' zo besloot Mikkers zijn aandeel van deze start van het nieuw jaar.
 
Frank Finkers.

foto © paul kriele, 2 januari 2019.
............................................................................

Daarop ging het  programma verder met de visie van Frank Finkers. Finkers begon zijn presentatie met dat de stad nogal groen was in 2018.  Groen in de politiek en ook groen in de stad met bijvoorbeeld de tuinprojecten bij de Patio en in Boschveld, waar ook een groen woonproject  is ontwikkeld. Finkers zag veel nieuwe en glansrijke toekomst voor FC Den Bosch dankzij de nieuwe eigenaar Kakhi Jordania. Misschien kan die ook wel iets betekenen als de gemeente opnieuw de hoek Markt- Hinthamerstraat van het ingestorte Pearlpand laat bebouwen. ' Zoek een meesterlijke architect,' aldus Finkers die zijn voorkeur voor een middel eeuws gelijkend pand uit sprak.
Burgemeesterslek
Finkers bekritiseerd het Brabants Dagblad over het op eigen domein zo uitvoerig berichten over het burgemeesterslek. 'Is dit wel goede journalistiek? ' vroeg de docent Nederlands zich af. 'Ik kreeg daar een bijsmaak van in mijn mond. Moesten er zoveel pagina's  aan besteed worden? '
Ook een wens van de spreker was dat er best meer fonteinen in de stad mogen komen. Finkers noemde- in zijn beperking -er maar één: De  Drakenfontein...... 
Daarop sloot hij af met de wens : 'un vergimmes goei nieuwjaar'. 
  

Terug naar boven