Open dag Turkse Moskee West

Printerversie
Gepubliceerd op: 23-05-2004 | Gewijzigd op: 31-08-2010
De Turkse Sociaal Culturele Vereniging 's-Hertogenbosch hield op 23 mei 2004 open huis. De moskee in de Schutskampstraat op de Kruiskamp stond van 10- 17.00 uur open voor belangstellenden. Enkele Turkse jongeren van Diyalog [de Turkse Jongerenvereniging ] hadden zich beschikbaar gesteld om een uitleg over het gebouw, de islam en de Turkse gemeenschap te geven.
Geschat wordt dat circa 250 bezoekers de dag hebben bezocht. Vorig jaar kwamen, maar dan gestructureerd als onderdeel van de vrijwilligersdag, ruim 300 bezoekers naar de moskee. De moskee zit in een voormalige gymzaal en is in 1986 aangekocht. Op 30 augustus 1987 volgde de officiele inwijding van de gebedsruimten, een vergaderlokaal en een jongerensoos. Er is ook een kleine oosterse supermarkt aan het complex- gelegen ten zuiden van de Kooikersweg en ten westen van de Schutskampstraat -verbonden.

In Den Bosch wonen 124 nationaliteiten, waarvan 64 van niet-westerse afkomst.
De Turkse gemeenschap in Den Bosch bestaat uit 3500 Turken. In Eindhoven en Tilburg daarentegen wonen 8000 mensen van Turkse afkomst en Rotterdam telt 40.000 burgers met een oorspronkelijk Turkse nationaliteit.
In 1961 kwamen de eerste Turken naar de stad voor werk bij Grasso en Michelin. 
Zondag 23 mei 2004 was er een open dag in de Turkse moskee in de Schutskampstraat. Deze gastvrije geste trok circa 250 bezoekers.

Pas later -in de jaren 80- is een Turkse sociaal culturele vereniging opgericht die zich ten doel stelde activiteiten op te zetten op een breed gebied voor de Turkse gemeenschap. Meer eigentijds is die doelstellig omgezet in het streven naar integratie van de Turkse gemeenschap in Den Bosch. 
De Sociaal Culturele Vereniging ziet het als een taak de diversiteit aan nationaliteiten en culturen is aanleiding elkaar te stimuleren tot verdere ontwikkeling. In de statuten van de vereniging staat ook, dat we [Islamieten, Joden en christenen] met elkaar in gesprek gaan op basis van rationele uitgangspunten.

De TSCV werkt nauw samen met de Turkse Jongeren Vereniging Diyalog die weer kontakten onderhoudt met de Marokkaanse vereniging en Tiopo in Maaspoort. Erdinç Saçan is voorzitter van de Jongerenvereniging.