Naam Goulmy & Baar terug op WII fabriek Boschdijkstr/zie youtube

Printerversie
Gepubliceerd op: 02-10-2014 | Gewijzigd op: 04-10-2014
De vorige week zijn de letters Goulmy & Baar etc. terug op de gevel van de Willem II-fabriek in de Boschdijkstraat [zijde Boschveldweg] geschilderd. Aan de zijde Boschdijkstraat staat Willen II sigarenfabriek, verwijzend naar de functie van het gebouw, die het na de crisis in de jaren 20 onder een andere eigenaar had.

Film zie onderaan artikel
NEDERLANDSCHE
SIGARENFABRIEKEN GOULMY & BAAR


Het complex aan de zijde Boschveldweg, is hier in drie foto's opgedeeld.

foto's © paul kriele, 2 oktober 2014. 

Goulmy & Baar bouwde in 1898 langs het spooremplacement ivm het transport naar  Rusland en China een grote sigarenfabriek. De sigarenproductie behoorde toentertijd eind 19e begin 20ste eeuw  tot de grootste tak van economische bedrijvigheid in de stad.
Na ee brand in1938 en een definitief faillissement  in 1951, hield de productie, die in de jaren 40-45 [vorige eeuw] al was ingekrompen, stop.
Nog eens in de oude situattie.

De zijde Boschdijkstraat waar
de letters Willem II Sigarenfabriek staan.
foto's © paul kriele,  2 oktober 2014.

Het ging allemaal niet van een leien dakje. Het aanbrenegen is pas gerealiseerd nadat de nieuwe WII de vorige maand werd opgeleverd. Het waren Bosch Belang, Leefbaar en Stadspartij Knillis die op de terukeer van de naam hadden aan gedrongen.

Filmopnamen Sigarenfabriek Goulmy & Baar.
Harry Zwanenberg heeft een film gemaakt op Monumentendag waarin de kleinzoon van Eugène Goulmy, Paul Goulmy breeduit aan het woord komt. Paul is wat dit betreft een amateur historicus over dit Bosch aspect: G&B. Link naar de film: Goulmy & Baar

Zie de historie van Eugène Goulmy en  Rudolf Baar op pagina  G&B  van 28 september 2003.

Terug naar boven