Op Willem II-fabriek Boschdijkstraat: zowel Willem II als Goulmy&Baar

Printerversie
Gepubliceerd op: 30-01-2013 | Gewijzigd op: 14-05-2014
De gemeente heeft besloten om tijdens het opknappen vant de Willem II-fabriek in de Boschdijkstraat, daarop zowel de naam  “Willem II” als Goulmy & Baar te schilderen. Daar hadden de  fracties Bosch Belang, Leefbaar ’s-Hertogenbosch en Stadspartij Knillis om gevraagd. Ze stelden dat het historisch onjuist is  er één naam op te zetten.  
Beide namen hebben een relatie met het gebouw en zijn geschiedenis. De oorspronkelijke naam op de gevel van de sigarenfabriek luidde: ‘Eugène Goulmy & Baar’.

Promotieplaatje van het complex in de Boschdijkstraat rond 1910.
 

Eugène Goulmy, ontwerper, initiatiefnemer en stichter van de fabriek, was Bosschenaar en ondernemer in sigaren. Met diens compagnon Rudolf Baar zijn zij van belang voor de sociaal/economische geschiedenis van de stad.
De opzet van de sigarenfabriek was zijn tijd ver vooruit. Willem II exploiteerde de fabriek korte tijd. Tijdens de oorlog deed het gebouw dienst voor opslag en als schuilplaats.

De gevels aan de Boschdijkstraat en de Sint Crispijnstraat blijven zoals ze nu zijn. Daar blijft de naam WILLEM II staan. De gevel aan de Boschveldweg komt er weer uit te zien als rond 1910. Daar wil het college de naam Goulmy & Baar plaatsen. Hiervoor wordt een vergunning aangevraagd.
Eind 2013 is de renovatie van het hele pand klaar.

Overigens gaan de gebruikers van de fabriek hun namen niet op de gevel plaatsen.

>>> Zie ook de uitgebreide historie van Goulmy pagina dd. 29 september 2003.