Vóór en ná Kerst: 'Winterparadijs' op de Parade

Printerversie
Gepubliceerd op: 22-11-2010 | Gewijzigd op: 22-11-2010
De Parade met een enorme Adventkalender voor optredens[rechts] ,links  een glazen kas [Hoofdstad vdSmaak], die als café/ontmoetingsruimte dient, een grote open haardvuren [middenin], enorme kaarsen op lantaarnpalen en terrassen met- vanuit een open vuurbak- verwarmde zitbanken. 
 

Den Bosch gaat met het  'Winterparadijs', wat een veredelde kerstmarkt is, een traditie opbouwen. Dit jaar is er van 23 t/m 24 december en van 26 t/m 30 december op de Parade een breed opgezette kerstmarkt. Geen kramen, geen hamburgers, maar een min of meer -gezien de programmering -cultureel getinte ontmoetingsplek met kerstsfeer.

De gemeente trekt dit jaar dit idee naar zich toe om een doorstart te maken voor volgende edities wanneer het dan aan ondernemers en andere initiatiefnemers wordt overgelaten.
Maar nog anderhalve maand vóór de 'kerstmarkt/Winterparadijs ondervindt de organisatie al erg veel bijval van tal van verenigingen, muziekgezelschappen, de St.Jan [kerstnachtmis], Kring Vrienden [kerstvaart/wandeling]  en andere culturele instellingen, vertelt de planbedenker Marc Eijsink- Smeets die speciaal voor dit project is aangetrokken.

Links: De perstoelichting van maandag 22 novemebr 2010 op de naderende Kerstmarkt, Winterparadijs genaamd, door burgemeester Rombouts en projectleider Marc Eijsink-Smeets.

foto © paul kriele, 22 november 2010.
Rechts :een enorme Adventkalender met allerlei deuren, die op bepaalde dagen opengaan en waar dan een act of optreden plaatsvindt.

'De Bosch Winterparadijs' moet een  aansprekend evenement worden waarbij het streven is om 100.000 bezoekers te trekken, zo hoopt burgemeester Rombouts die zich voorafgaand aan het persgesprek excuseert dat het zo lang heeft geduurd. 'Maar kwaliteit staat hier voorop,' aldus Rombouts. 'We gaan voor vernieuwend en onderscheidend. Geen koek- en zopietenten! Maar  ja, zoiets bijzonders kost veel geld en daarom heeft de gemeente als opstart dit jaar € 100.000 uitgetrokken.
Sociaal zit het hem vooral in de sfeer, in het  iets beleven met elkaar en daarna uitwaaieren over de stad. Op zich zelf is de stad al heel geschikt voor een kerst -koop- beleving. Daar hebben wij met een breed programma iets aan toegevoegd.'

Dat programma bestaat uit:
Midden op de Parade komt een 5-sterren kerstboom van 15 meter hoog. Aan de korte- zuidelijke kant van de Parade staat een enorme Adventkalender opgesteld met voor 'elke' datum- in het twee weken durende Winterparadijs- een deurtje. Dat deurtje, liever gezegd poort, gaat op die datum open en dan treedt er een zanger, koor, fanfare of een verhalenverteller op.
De eerste week is het programma afgestemd op de jeugd. Er staat bijvoorbeeld een draaimolen en in de tweede week na kerst meer op volwassenen. 
Het culturele zit hem onder meer in de voor-premiëre van de musical Mr.Doolittle van V&V entertainment [van Albert Verlinde]. De Koninklijke Harmonie geeft daarvan al een voorproefje.
De bigband Amatius geeft op een van de avonden een kerstconcert en dan is er ook nog een oudjaar-concert. ook SAntje Monteiro en de band Bosco treden op en zingen de meest populaire kerstsongs, aar  er is ook een grote sing along voor het publiek
Met de Protestante gemeente is in de Grote -Hervormde -Kerk een groot kerstliederenavond [23 december 2010] voorzien met  een kindermusical. Burgemeester Rombouts zit in het voorprogramma. 
Met Joris Linssen en de NCRV wordt een verhalenprogramma 'Joris Kerstboom' opgenomen, dat op kerstavond op tv wordt uitgezonden.

Rombout's: 'Volgens ons heeft dit 'Winterparadijs' potentie. Het evenement vult in de keten van jaarlijks evenementen een gat op in december, waarin anders niets te doen valt.' 
Eijsink-Smeets: 'Voor één ding kunnen we niet zorgen en dat is sneeuw, maar een kerstsfeer zal er zeker zijn'.

Rond dit Winterparadijs komt er een website die nu al operationeeel is een waarop men commentaar kan geven en foto';s kan plaatsen : www.boschwinterparadijs.nl

Terug naar boven