Rombouts trots op landelijke reactie Winterparadijs

Printerversie
Gepubliceerd op: 18-12-2010 | Gewijzigd op: 24-12-2010
Burgemeester Ton Rombouts hoopt, gezien de belangstelling die er ook vanuit het Beraad van Kerken en de Hilversumse media voor het Winterparadijs bestaat, nu al op een jaarlijks vervolg. Rombouts: ‘Ik hoop dat dit een plek kan krijgen op de evenementenkalender. De gemeenteraad heeft er niet voor niets 100.000 euro voor uit getrokken in de hoop dat er ook 100.000 bezoekers naar dit unieke adventsevenement zullen komen. Rombouts sprak vanaf een van de podia in de Adventskalender die op de Parade staat opgesteld.
Chroniqueur Eric Alink blikte in een- voor een dergelijk buitenevenement -wat lange toespraak terug op de gebeurtenissen in de stad, zoals die rond homo’s en de kerk, de politiek, het puthuis en de markt en het nalatige stemgedrag van de Bossche burgers.

Beeld van de Parade tijdens het Winterparadijs, dat tot 31 december 2010 duurt.
Onder: De immens grote Adventkalender waar vandaan tal van optredens plaatsvinden.
-Links onder: Op de Pettelaarse Schans heeft het Kerstcircus haar tenten opgeslagen. De voorstellingen zijn van 23 december 2010 t/m 2 januari 2011.
-Boven: In het kader van het predikaat 'Hoofdstad van de smaak' staat er ook de als café-restaurant ingerichte kas.
-Onder: Er zijn door open vuur verwarmde terrassen ingericht.
-Verder onderaan: Een friet/loempiakraam loopt alvast vooruit op het Jeroen Boschjaar in 2016.

foto's © paul kriele, 18 december 2010.,
 

Ook Alink sprak tussen optredens van de Stadspijpers door vanaf een van de podia in de immens grote Adventskalender. Ook de Kring Vrienden van ‘s-Hertogenbosch, met een stand op de Parade aanwezig, en eerst nog gecomplimenteerd voor het grote aantal vrijwilligers, kreeg er van langs.
Alink schetste het beeld van twee in fluorescerende overals gestoken mannen in dienst van het Ministerie van Redelijkheid, die in hun campagne ‘Bevordering maatvoering’ bij 66.000 brievenbussen –met een ‘ maatstok’ langs gingen.
Bij die uitgebreide tocht, die reikte van Hintham tot Bokhoven en van Noord tot Zuid –zochten zij naar Bosschenaren van wie het bekend is, dat ze moeite hebben met proporties, met zelfvertrouwen, met ambities en met ergernissen.
De ambtelijke dienstkloppers hebben bij hun tocht nogal wat brievenbussen over het hoofd gezien.
Achtereenvolgens noemde de chroniqueur van het Brabants Dagblad kroegbaas en militair Marco Kroon over wie de maat was genomen. Namelijk de maat van de publieke verontwaardiging. In het geval ‘Kroon’ was ongeremd ‘pek met veren’ uitgestrooid, waarmee de Bosschenaren toonden dat ze soms geen maat weten te houden.
Op 9 juni 2010 [2e Kamerverkiezingen] hielden veel Bosschenaren hun maatstokje thuis. Ook in Den Bosch kreeg de PVV – in dit geval 14.363 – veel stemmen, maar relatief ook veel in Noord Oost en West. Zo werd de PVV de derde partij in Den Bosch.

-Boven: De openingstoespraak door burgemeester Rombouts, die zei te hopen, eigenlijk te verwachten dat dit Winterparadijs op de jaarlijkse evenementenkalender verschijnt.
-Linksboven: Hoteleigenaar Pim van Leeuwen met zijn kleinkinderen.
-Links: De officiële handeling: Rombouts steekt het open vuur aan.

foto's © paul kriele, 18 december 2010.

Alinks kijk op de Kring Vrienden van ’s-Hertogenbosch begon met een compliment voor de 300 vrijwilligers. ‘Maar bedenkelijk is de ruwheid waarmee de leden elkaar de maatlat leggen,' voegde hij er meteen aan toe. 'Het is hun lange tenengedrag, een teen die lengt,’ sprak Alink verwijzend naar de commotie en tegenstellingen binnen ‘de Kring’ en naar het royement van vier dissidenten.
In 2011 wordt Den Bosch ‘de stad van.. ..?’. Maar hier hield de spreker stil. ‘Ik heb het College tot 31 december zwijgzaamheid beloofd.’
Vervolgens passeerde er nog allerlei feiten uit de stadsgeschiedenis van het afgelopen jaar de revue. Op 31 december 2010 volgt nog de ontknoping van Alinks zwijgzaamheid...


Terug naar boven