Bossche bevrijder Sam Crane overleden

Printerversie
Gepubliceerd op: 03-02-2009 | Gewijzigd op: 04-02-2009

De 60-jarige bevrijdingsherdenking in october 2004 met Sam Crane  uiterst rechts [linker foto] en midden [rechter foto] naast zijn keinzoon en docent geschiedenis René Kok.
foto © gerard monté, 28 oktober 2004. 
-----------------------------
Maandag 2 februari 2009 is Sam Crane op 88-jarige leeftijd aan een ernstige ziekte overleden. De Rosmalenaar Crane was de enige nog oudst levende Bossche bevrijder*. Bij de gevechten in october 1944 was Crane een van de strijders van het 53rd Wels Division, die meehielp de stad van de Duitsers te bevrijden.
Crane nam vanaf 1984 elk jaar deel aan de Octoberherdenkingen in de Hervormde Kerk, de kransleggingen en het grootse defilé, met oud-strijders uit Wales en Engeland, waarvan het laatste op 28 october in 2004 plaatsvond.
In 1983 werd de stichting October '44 opgericht, waarvan Crane eerst bestuurslid en later erelid werd.

* Crane was van oorsprong Wales [Norwich], maar leerde op een rustdag in die octoberdagen in '44 een Hinthams meisje Riek Visser kennen. Die ontmoette hij nog een keer tijdens het Ardennenoffensief, op een verlofdag,  toen hij liftend vanuit Helmond naar Den Bosch reisde .
Op die dag beloofde hij Riek na de oorlog te zullen terugkomen. En zo is een jeugd-liefedesverhaal in 1946 afgerond met een huwelijk. Na enkele jaren in Wales gewoond te hebben, keerde dit paar- door heimwee van Riek- terug naar Hintham, waar ze op de Tweeberg gingen wonen. De oudste dochter is nog geboren in Norwich. Daarop volgde nog twee kinderen.
Sam Crane was 40 jaar bij de distilleerderij Cooymans in dienst, waar hij elke vorm van de techniek onder de knie had.