Zoeken
Bijna 300 Bossche Joden in de oorlog omgekomen
Printerversie |
De gemeente heeft na onderzoek geconcludeerd dat vanuit de stad 293 Joodse inwoners de Holocaust niet hebben overleefd.
In het afgelopen anderhalf jaar heeft NIOD-onderzoeker Ruud Weissmann alle Bossche Joodse slachtoffers van de huidige gemeente in kaart gebracht. Tesamen met de afdeling Erfgoed is vastgesteld dat het gaat om bijna 300 joden met tenminste één joodse grootouder.
Er zijn al een joods scholierenmonument in de Casinotuin en er zijn de Stolpersteinen [struikelstenen] in het trottoir voor de voormalige synagoge in de Prins Bernhardstraat, er is ook een boek ‘In vrede en vriendschap’ verschenen over de vooroorlogse Joodse gemeenschap in de stad. Maar het ontbreekt nog aan één wezenlijk monument: ter herinnering aan de grootste groep slachtoffers, de Joodse inwoners van ’s-Hertogenbosch.
![]() | ![]() |
De lijst [ontwerp] met de 293 namen van de -Bossche- Joodse slachtoffers. | In de Mortel waar de herkdenkingsplaten komen te hangen. foto's © paul kriele, 24 augustus 2016. |
Deze namenplaquettes en twee fotopanelen komen nu in de Mortel. De onthulling voorafgaand door een ceremonie in de Toonzaal [v/h synagoge] ] vindt plaats op bevrijdingsdag 27 oktober 2016 vanaf 16.00 uur.
>>Zie ook eerste artikel hierover: Plaquettes met namen van 293 omgekomen Joodse inwoners dd. 24 augustus 2016.
Op donderdag 27 oktober 2016 zijn er uiteenlopende herdenkingsmomenten in de stad. Zie de gemeentepagina
www.s-hertogenbosch.nl