Openstelling Joodse huizen

Printerversie
Gepubliceerd op: 28-04-2018 | Gewijzigd op: 28-04-2018
Ook dit jaar stonden in Vught en Den Bosch enkele huizen open, waar tot in de oorlog Joden hebben gewoond. Ook de St Petrus in Vught en de Beekmanschool waren - tijdens de 'Open Joodse huizendag' op zaterdag 28 april 2018 - locaties waar over het thema 'Verzet' werd verhaald.


Dit jaar is door het Platform Herinnenring Tweede Wereldoorlog uitgeroepen tot Jaar van Verzet.
Daarom kwamen er op vier locaties verhalen over verzetsmensen aan bod. In Vught waren dat Harry Holla 
en Jo van den Meerendonk. Holla
 was voorman van het Brabants verzet, zorgde voor de verspreiding van Vrij Nederland en bonnen voor onderduikers en bood onderdak aan een Joods meisje.  Van den Meerendonk bood onderdak aan een Joods jongetje en smokkelde berichten van en naar Kamp Vught. In Den Bosch ging het om Daan Gielen en Chris Smits. Gielen bood hulp aan piloten en vervalste persoonsbewijzen. Smits zat bij de knokploeg Margriet.

Dit  herdenkingsmoment  gebeurt elk jaar in de aanloop naar de dodenherdenking op 4 mei  en de bevrijding op 5 mei. 
Dit jaar werd er maar één dag aan de 'Open huizendag' besteed vanwege het gebrek aan vrijwilligers. In 't land doen achttien steden mee aan deze vorm van herdenken aan de gruwelen van de Tweede Wereldoorlog. 
Zie ook  www.sprekendeherinneringen.nl  

Van der Does de Willeboissingel 31 waar in de oorlog tot hun deportatie Heyman en Elise Heyman-Egger en hun dochters Olga enCatharina en schoonmoeder van Elise, Olga Egger-de Haas gewoond hebben.
Daar gaf Margot van
der Ham een lezing over de Bossche Joodse geschiedenis.


foto © paul kriele, 28 april 2018.
.......................................................
 


Bericht van 19 april2018 Openstelling 'Joodse huizen' om er oorlogsverhalen te vertellen
Op zaterdag 28 april 2018 vindt de jaarlijkse openstelling van Joodse huizen plaats. Dat initiatief van 'Sprekende herineringen-Open Joodse Huizen' is dit keer afgestemd op verhalen uit het verzet.

Op diverse locaties [privéhuizen van voorheen Joodse burgers] en op twee andere, nog nader te bepalen locaties, zijn er naast Joodse families ook oud verzetsmensen aanwezig die hun herinneringen aan de oorlog ophalen.
Naast twee centra waar verhalen worden verteld, zoals de St. Petrus in Vught en de Beekmanschool aan de van der Does de Willboissingel, zijn er ook enkele particulieren die hun huis op zaterdag hebben opengesteld.

in Vught: 
het echtpaar Follender aan de Gogelstraat 7 in Vught, Jospeh Papanek in de Van de Pollstraat  50 in Vught, Harry Holla in de DePetrus Heuvel 2 in Vught, Jo van den Meerendonk De Petrus Heuvel 2 in Vught, familie Philips De Petrus Heuvel 2 Vught

Op de  site www.sprekendeherinneringen.nl
staat vanaf  vrijdag 20 april 2018
 uitgebreid en overzichtelijk
het programma van - dit keer- slechts de zaterdag  28 april 2018. 
 


Terug naar boven