Dagje Den Bosch voor minister Plasterk

Printerversie
Gepubliceerd op: 19-04-2008 | Gewijzigd op: 20-07-2008

Minister Ronald Plasterk bekijkt het boek, dat hem zojuist in het Jeroen Boschcentrum door Loek Rosenbaum werd aangeboden. Rechts de co-auteur en spreker over de Bossche Joodse gemeenschap René Kok.
 
Minister Plasterk, met naast hem diens echtgenote, bekijkt samen met het echtpaar Rombouts het boek 'Wegens bijzondere omstandigheden' ., dat vol oorlogsherinneringen staat.
- foto's © paul kriele, 10 april 2008.
Zaterdagmiddag 10 april 2008 bezocht minister Ronald Plasterk Den Bosch. Voor hem is de stad niet onbekend, zelfs toegenegen omdat zijn vader en oom er 'ondergedoken' hebben gezeten. Plasterk beklom eerst met burgemeester Rombouts en de wethouders Pauli en Weterings de steigers, waarbij ook voorzitter van de Stichting Nationaal Monument St. Jan en Herman Lerou, bestuurslid aanwezig waren. Na afloop stak Plasterk, die via zijn grootvader van joodse komaf is, maar door zijn moeder katholiek werd opgevoed, een kaarsje op bij Maria. Toen de euro niet wilde vallen merkte Herman Lerou op: ’Geeft niets, als we er maar 3 miljoen voor terug krijgen’. Dat was een hint in de ‘Week van de Sint Jan’ die startte en waarin er diverse activiteiten [Bosch Marike, steigerbezoek e.d.] op het program staan.


Er waren op het druk bezochte symposium tal van lezingen.
Oud-gedeputeerde en oud-waarnemend burgemeester Joep Baartmans spreekt over Duits bestuur in 40-45. Op de eerste rij zit oud-burgemeester Ben van Zwieten.
De lezing van Jac Didden over de bevrijding, waarbij Luc en Agnes van Gent souffleerden en tal van anecdoten ophaalden en/of de verhalen die  vanuit de zaal kwamen, bevestigden.
- foto © paul kriele, 10 april 2008.

 

Een ontvangst van het eerste exemplaar van het boek met oorlogsherinneringen ‘Wegens bijzondere omstandigheden…’ was het tweede doel van zijn bezoek. Openhartig sprak Plasterk in het Jeroen Boschcentrum over zijn Berlijnse grootouders.
Voordat Plasterk bedankte voor ‘..voor de fantastische cadeaus en voor de mooie gastvrijheid’, zei hij: ’trots te zijn dat je als kind van een asielzoeker minister kunt worden’.
Auterus van het boek en/of inleiders op het symposium waren verder:
Wim Hagemans, Jan de Wit, drs.René Kok, Harry van den Berselaar, drs.Jac Biemans, drs.Jac Didden, drs.Jeroen van den Eijnde, dr.Frans van Gaal, Luc van Gent,, dr.Theo Hoogberegen, dr. Alexander van Kessel, drs.John Miltenburg, dr.Kees van den Oord, drs.Wiek Schrover, dr. Cees Slegers, dr.Henk Termeer, drs. Ernest Verhees, dr. Aart Vos, drs. Ruud Weissmann,drs. Rob Wolf.

Terug naar boven