Boekje over 'De Vergeten Oorlog' in Nederlands-IndiŽ

Printerversie
Gepubliceerd op: 01-08-2020 | Gewijzigd op: 02-08-2020
Anneke Schults, voorzitter van HONI 42-49, bracht een handzaam boekje uit, getiteld ’De Vergeten Oorlog’
Toegankelijk boekje over de ’Vergeten Oorlog’.
Auteurs: Anneke Schults,
Els van den Maagdenbereg, René Kok en Frits Buys.

Jaarlijkse vindt in de tuin van de Greveling, bij het monument Herdenking Oorlogsslachtoffers Nederlands-Indië een herdenking plaats voor de slachtoffers en nabestaanden van deze oorlog. Daarom ook een door Schults, voorzitter van HONI geschreven boekje ‘De vergeten oorlog’. De titel slaat op een voor velen onbekende oorlog van Nederland-Indië, die nauwelijks is beschreven.
Na de jaren van kolonisatie door Nederland en de daarop volgende Japanse bezetting, volgde in 1945 de capitulatie door Japan en werd die wrede oorlog beëindigd.
Schults schreef een verduidelijkend, compact verhaal omdat zij zelf slachtoffer is en omdat het een respect betekent voor de slachtoffers en de gevangenen van toen. Ze merkte in de loop der jaren dat er van die periode weinig bekend was.
Naast de oorlogs- en bevrijdingsgeschiedenis vertellen drie slachtoffers, die in een Jappenkamp hebben gezeten, hun verhaal.

Het verduidelijkende boekje is speciaal bedoeld voor de scholen omdat het onderwijs er ook nauwelijks aandacht aan besteed. Omdat er veel onduidelijkheid bestaat over deze tijd en het oorlogseinde op 15 augustus nog niet algemeen wordt herdacht, kwam Schults tot deze vastlegging.

Eerst nog zou het dit jaar aan de schoolklassen worden gepresenteerd, maar door de corona is dat verschoven naar 2021.

Sommigen weten en herdenken nog de 15e augustus, de dag waarop in 1945 Japan capituleerde. Daarom worden er elk jaar bij het HONI-monument toespraken gehouden, kransen gelegd en na het blazen van de Taptoe, de driekleur gehesen.
Informatie/bestellen info@honi.nl