Zoeken
Anneke Schults bij Max over oorlog Nederlands Indië & Jappenkamp
Printerversie |
De Bossche Anneke Schults bij Max over het Jappenkamp
Anneke Schults, voorzitter van HONI, bij de jaarlijkse Indië-herdenking in 2019. foto © henk van esch, 15 augustus 2019. |
Anneke Schults heeft in 1942 met haar moeder in een Jappenkamp [vrouwenkamp in Tjending] gezeten. De toen driejarige heeft er de akeligste dingen doorgemaakt: honger, nauwelijks of vies eten en angstige taferelen gezien. Maar ze zegt geen oorlogstrauma’s aan die tijd te hebben overgehouden. Ze begrijpt dat de Indonesiërs de Nederlanders beu waren. Ze zochten al vroeg vóór de Japanse bezetting naar onafhankelijkheid. Schults geeft over haar ervaringen uit die gevangenschap les aan scholen aan de hand van een door haar geschreven boekje: ‘ De Vergeten oorlog: Nederlands- Indië 1942-1949. In de tv-serie ‘Indië in je ziel’ komt Anneke Schults zondag 20 februari 2022/14.50 uur aan het woord. Loek Middel uit Hintham zit op zondag 4 maart 2022 in de uitzending. Anneke Schults, voorzitter van HONI 42-49, bracht een handzaam boekje uit, getiteld ’De Vergeten Oorlog’
Toegankelijk boekje over de ’Vergeten Oorlog’. Auteurs: Anneke Schults, Els van den Maagdenbereg, René Kok en Frits Buys. |
Jaarlijkse vindt in de tuin van de Grevelingen, bij het monument Herdenking Oorlogsslachtoffers Nederlands-Indië een herdenking plaats voor de slachtoffers en nabestaanden van deze oorlog. Daarom ook een door Schults, voorzitter van HONI geschreven boekje ‘De vergeten oorlog’. De titel slaat op een voor velen onbekende oorlog van Nederland-Indië, die nauwelijks is beschreven.
Na de jaren van kolonisatie door Nederland en de daarop volgende Japanse bezetting, volgde in 1945 de capitulatie door Japan en werd die wrede oorlog beëindigd.
Schults schreef een verduidelijkend, compact verhaal omdat zij zelf slachtoffer is en omdat het een respect betekent voor de slachtoffers en de gevangenen van toen. Ze merkte in de loop der jaren dat er van die periode weinig bekend was.
Naast de oorlogs- en bevrijdingsgeschiedenis vertellen drie slachtoffers, die in een Jappenkamp hebben gezeten, hun verhaal.
Het verduidelijkende boekje is speciaal bedoeld voor de scholen omdat het onderwijs er ook nauwelijks aandacht aan besteed. Omdat er veel onduidelijkheid bestaat over deze tijd en het oorlogseinde op 15 augustus nog niet algemeen wordt herdacht, kwam Schults tot deze vastlegging.
Eerst nog zou het dit jaar aan de schoolklassen worden gepresenteerd, maar door de corona is dat verschoven naar 2021.
Sommigen weten en herdenken nog de 15e augustus, de dag waarop in 1945 Japan capituleerde. Daarom worden er elk jaar bij het HONI-monument toespraken gehouden, kransen gelegd en na het blazen van de Taptoe, de driekleur gehesen.
Informatie/bestellen info@honi.nl
Terug naar boven