Oorlogsdagboek van Mary Bendiks

Printerversie
Gepubliceerd op: 11-06-2021 | Gewijzigd op: 11-06-2021
Oorlogsdagboek van Mary Bendiks verschenen


In de oorlog waren er bedrijven, zoals Philips en De Gruyter die hun joodse werknemers /werkneemsters vrijwaarden voor deportatie of te werkstelling in Duitsland [Arbeitseinsatz] door in hun loonadministratie schuilfuncties te creëren, of zoals bij Philips hen in haar radiofabriek te werk te stellen.
Links: Lodewijk de Gruijter, algemeen voorzitter, Later voorzitter Raad van Bestuur [tot 1967] 
* 16 juli 1900 + 25 september 1989.

Rechts: Gerrit de Gruijter  algemeen directeur Winkels, hoofd inkoop, later lid Raad van Bestuur. 
* Utrecht, 6 juli 1902 +Vught, 4 januari 1970 

.......................................


Bij De Gruyter wist de loonadministratie daar ook wel een foefje op. Of het is bekend dat hen in die oorlogsjaren elders onderdak werd geboden. Bij De Gruyter waren Mogendorf en Bendiks van joodse afkomst. Maar als er een Duitser zich aan de deur meldde werd altijd het verkeerde of facultatieve telefoonnummer doorgegeven, zodat die manager kon zeggen dat bijv. Mogendorf of Bendiks niet aanwezig waren. Ook in de personeelscartotheken werd ‘gerommeld’ met leeftijden. Lodewijk de Gruijter, de grote man van het bedrijf, weigerde op het verzoek van de Duitse bezetter om een personeelsregistratie aan te leggen.
De zoon van dagboekschrijfster Mary Bendiks, Jacques, heeft in eigen beheer de uitgave van  ‘Was ik dat? Marichel’ verzorgd. Jacques is een nazaat van het gezin Bendiks dat woonachtig was op de Koningsweg.
Op 1 november 1941 meldden zich twee militairen van de Ortskommandant aan de deur met het bevel het huis binnen 24 uur te verlaten. Dochter Mary Bendiks was de hartsvriendin van de bekende Fanny Philips over wie eerder al een dagboek verscheen [Brieven van Fanny Philips aan Ans Schreurs 1942 -1943’ van René Kok].
Na was tussenlocaties probeerde het gezin via Limburg naar Luik te vluchten, maar durfde dat niet aan. Hen werd door Gerrit de Gruijter en de advocaat mr. Henri Holla hulp aangeboden. Zij overleefden hierdoor de oorlog.
Boek is verkrijgbaar via marichel2021@gmail.com