Zoeken
Boekpresentatie Dwangarbeid van Bossche mannen 1940-1945
Printerversie |
Presentatie boek ‘Dwangarbeid voor Nazi’s’/ Bossche [jonge-]mannen 1940-1945
Onder de titel ‘Dwangarbeid voor de Nazi’s / 23 Bossche [jonge] mannen 1940-1945’ hebben familieleden het verhaal vastgelegd van 27* in de Tweede Wereldoorlog in Duitsland te werk gestelde [groot-] vader, zoon of oom. Van drie families zijn meerdere mannen onderzocht. Auteur van dit bij Uitgeverij Aspect verschenen vergeten stuk Bossche historie publicist Henk van der Linden, begon ruim twee jaar geleden met onderzoek naar de circa 2.000 weg gevoerde Bosschenaren die een paar maanden, of soms anderhalf jaar ergens in Duitsland gedwongen arbeid hebben verricht. Over geheel Nederland gezien moeten het er 200.000 zijn geweest.
*Onder die 27 waren 17 jonge mannen, twee mannen van 20-30 jaar en drie ongeschoolde universitair-studenten. Landelijk gezien is de schatting dat er 200.000-300.000 mannen tussen 1940-1945 gedwongen in Duitsland hebben gewertkt. Dat is een op de drie van de toenmalig werkende Nederlanders. Zo is door Anita Reisz onderzocht. Anita heeft in een hoofdstuk de namen van 23 Bossche dwangarbeiders, die dit dramatische gbeuren niet hebben oveleefd, weer. Zij spreekt expliciet over een herinneringscultuur die met dit vergeten element uit de oorlog is ontstaan.
........![]() |
Auteur/publicist Henk van der Linden reikt aan burgemeester Jack Mikkers het 'Eerste' exemplaar aan van het boek 'Dwangarbeid voor Nazi's. Hieronder: Alle co- auteurs bijeen op de trap in het Brestuurscentrum. Middenin burgemeester Jack Mikkers en links er achter - ook in blauw colbert - auteur Henk van der Linden. foto's © paul kriele, 18 april 2024. |
......![]() |
Marga de Geus-Meeuwissen is de dochter van ouders die beiden [vader Wim Meeuwissen Nederlands en moeder Antonia Ivanovna Moedrova Russisch] de dwangarbeid hebben doorstaan. Eenmaal na thuiskomst- na een kennismaking in de munitiefabriek in Troisdorf - zijn zij bevriend gebleven. Door een brand ontsnapt vluchten zij op 8 maart 1945 naar Nederland, alwaar zij op 9 augustus 1945 zijn getrouwd.
Marga belicht in een gedetailleerd en aandoenlijk verhaal, wat haar ouders resp. in Troisdorf en moeder in Siegburg is overkomen.
Jack Mikkers, die het eerste exemplaar ontving, sprak de wens uit om dit vergeten deel 'Dwangarbeid' van de familiegeschiedenis te bespreken en vast te leggen. Het boek bewijst dat Dwangarbeid voor Den Bosch een vergeten stuk geschiedenis is. Mikkers hield een pleidooi om iets met de geschiedenis te doen. 'Daarom, gaat er over vertellen zodat anderen erop geattendeerd worden'. aldus de burgemeester.
Kabinetschef Jan de Wit gaf aan dat voortaan bij de herdenkingen en in de archieven de namen van deze 23 mannen/jongens zullen worden toegevoegd aan de lijst joodse en Roma en Sint- slachtoffers.
Terug naar boven