nav ‘Bijzonder, inzomen op’ reünie van oud-klasgenoten in Vught

Printerversie
Gepubliceerd op: 22-04-2012 | Gewijzigd op: 26-04-2012
Oud-klasgenoten van Selma Levie komen op donderdag 26 april 2012 voor een reünie bijeen in 'De Bogerd' [Reinier van Arkel]. Geen gewone reunie omdat Selma Levie op de cover stond van het boek ‘Bijzonder, inzoomen op onderbelichte mensen’ en zij de aanleiding vormt voor deze samenkomst met oud-klasgenootjes in De Bogerd in Vught .
De cover met Selma Levie zie artikel Bijzonder Inzoomen op,...' dd.  8 oktober 2011.

foto © masha adriaans

Selma's  moeder en tweelingbroer kwamen om in een concentratiekamp in de Tweede Wereldoorlog. Selma verbleef sinds de 50-er jaren op Reinier van Arkel  in Vught . Door een artikel over haar in het boek 'Bijzonder, inzoomen op.. ' van Joke Zwanikken raakte de auteur van het boek, Sanne Bult op het spoor van  Selma, wier familie centraal staat in het lesmateriaal van Kamp Vught. Maar voor Bult, die aldaar educatief medewerkster is, was van hen niets bekend, maar wel van alle overige kinderen uit Selma's klas.
Maar nog voordat Bult de reünie met Selma's klas voorbereidde, overleed de persoon die het laatste puzzelstuk was in de zoektocht naar hoe het met Selma Levie was vergaan.
Het is onbekend hoe Selma als Joods meisje tijdens de Tweede Wereldoorlog aan de Jodenvervolging is ontkomen.

Selma's klasgenoten bezoeken op 26 april de afdeling de Bogerd, waar Selma de laatste jaren woonde. Medewerkers van de Bogerd zullen de oud-klasgenoten de levensloop van Selma schetsen. In de middag brengen zij een bezoek aan Nationaal Monument Kamp Vught, waar onder andere een lezing en excursie op het programma staan.