Fotoimpressie 'Ontmoeting met schrijvers'

Printerversie
Gepubliceerd op: 05-03-2004 | Gewijzigd op: 30-09-2010
Bij zijn opening en welkomstwoord haakte wethouder voor Cultuur [en toerisme] Roderick van de Mortel in op initiatieven die in de 'literaire stad' Den Bosch plaatsvinden. Hij noemde de naderende bouw van de nieuwe bibliotheek op de locatie Groot Ziekengasthuis. 
Van de Mortel toonde zich trots dat op deze literaire bijeenkomst waar toch maar 900 [..] bezoekers op afkomen! 'Dat is in andere steden anders. Uniek,' aldus Van de Mortel, die voorspelde dat - door samenwerking van meerdere disciplines- er spoedig initiatieven te verwachten zijn op literair gebied. 

Traditiegetrouw opent de gastheer, dit keer wethouder voor onder meer Cultuur Roderick van de Mortel, de 'Ontmoeting met schrijvers'.   Campert en Kousbroek, vrienden voor het leven. Hun vriendschap is ontstaan nog voor hun Parijse tijd waarheen ze kort na de oorlog naar toe liftten... Tijdschrift BRAAK was een literair initiatief van beiden waaraan ook Lucebert, Bet van Schierbeek, Jan Elburg en Gerrit Kouwenaar hebben meegewerkt.

Presentatrice Margriet Vromans [l] neemt nog wat onderwerpen door voor haar naderend interview met de schrijfster Rascha Peper [r]. Rascha Peper las voor uit eigen werk. In haar werk is vaak een krantenbericht aanleiding voor een verhaal dat kan uitmonden in een boek.

 Na de pauze ging Margriet Vromans in gesprek met Remco Campert en Rudy Kousbroek en vroeg hen vooral naar hun wederwaardigheden van de reis [liftend] en verblijf in Parijs kort na de oorlog.Uiteraard bleef het 'ontstaan' van hun beroep als schrijver/dichter evenals hun vriendschap niet onbesproken.
Indruk van de niet geheel bezette TheateradParadezaal.
foto's © gerard monté, 45 maart 2004.
De eerste gast die aan tafel werd uitgenodigd: Oek de Jong met presentatrice Margriet Vromans tegenover hem. Oek de Jong bezig zijn boeken te signeren.
 

De Jong bevraagd over het geweld in zijn nieuwe boek 'Holwerda's kind': 'Als me een nieuw idee te binnen schiet dat me verrast en ik kan daar een mooie alinea van maken, dan kan de dag niet meer stuk , aldus De Jong. Hij bekende van het chaotische van het papier te houden. 'Ik schrijf liever met de pen omdat tekst op een computer te gauw af lijkt,' aldus de Jing die zich een psychologisch realist noemt iemand die van excessen houdt , ofwel grensoverschrijdende gebeurtenissen. De Jong daalt graag af tot in de menselijke ziel. Tegenwoordig zijn er geen grenzen [ dood- sex- geweld] meer waarin je bij het schrijven gehinderd zou worden, aldus de auteur.

-Boven: In de pauze kon men de schrijvers om een handtekening vragen.
Op de linker foto Bosschenaar en poësieliefhebber Hans Voets in gesprek met Remco Campert.
-Onderweg naar het TheateraandeParade gaan de gasten even binnen bij Boekhandel Heinen in de Kerkstraat voor de traditionele statiefoto.
-Rechts: De avond eindigde met een borrel in de eerste foyer waar met schrijvers en relaties een gesprek kon worden aangegaan. Vlnr.: Oek de Jong, Rudy Kousbroek en Rascha Peper.

foto's © gerard monté, 5 maart 2004.

Sacha Peper geef tot nu toe vanaf 1990 elk jaar een boek geschreven zo opende Vromans het gesprek met Sacha Peper, maar Sacha ontkende dat. Over mijn voorlaatste boek heb ik drie jaar gedaan.'. 
Kousbroek en Campert in Parijs
Kousbroek bekende dat ie feitelijk voor arts moest gaan studeren. Het Nederlandse klimaat beviel hem niks.'Ik verkeerde in een milieu met voor mij vervelende mensen. In 'medicijnen', daar zag ik niets in het werd wiskunde.. Maar er kwam niets van terecht. Ik vluchtte naar Parijs in een tijd waarin ik ruzie had met mijn ouders,' aldus Kousbroek, 'maar het had ook Italië kunnen zijn, de navel van de beschaving. Ik wist niets van kunst noch van film.
Kousbroek op een ander moment:' Gelukkig waren mijn ouders erg francofiel. De Franse cultuur is een manier van denken. Parijs was voor mij een compensatie van wat Campert aan artistieke ouders had.'
Campert koos voor Parijs om naar 'de kunst' toe te gaan. Campert: 'Daar gebeurde het! Dat was al zo voor de oorlog 40-45, zowel in de schilderkunst, de bouwkunst en in de literatuur. Holland was voor, in én na de oorlog afgesneden [geweest] van dit soort kunstuitingen.
Parijs stimuleerde, het was een stad! een fantastische omgeving met een ernorme [kunst-]geschiedenis. Het schrijverschap had mijn interesse. Dan had het geen zin om in Amsterdam te blijven... .'
De bijeenkomst 'Ontmoeting met schrijvers' is opgenomen door Omroep Brabant voor het tzt uit te zenden programma 'Gestrikt' met Theo Verbruggen.


Terug naar boven