Gastauteurs geportretteerd voor Boekenweek

Printerversie
Gepubliceerd op: 23-01-2011 | Gewijzigd op: 15-02-2011
Op 11 maart 2011 opent 's-Hertogenbosch met  'Ontmoetingen met schrijvers' de nationale Boekenweek op eigen wijze.
Een van de gasten is de bijna 82-jarige Remco Campert  die vrijdagavond 21 januari bij een val van de trap zijn arm brak.
De als dichter gestarte auteur van Haags afkomst,  is zich van lieverlee op verhalen gaan toeleggen. Van zijn hand zijn onder meer bekend: 'Het leven is verrukkeluk',  'Tjeempie!', 'Liesje in Luileletterland,  'Een Liefde in Parijs' en Het Satijnen Hart'. Dit jaar wordt Campert gelauwerd met de 'Gouden Ganzenveer'.
foto © cleo campert. 'Literaire Ontmoetingen' in 2004 met Remco Campert [r.] en Hans Voets.
foto © gerard monté, 5 maart 2004.

Andere gast auteurs zijn:
-De in Rotterdam geboren, maar even goed en zelfs steeds meer in Vlaanderen geliefde schrijver Ramsey Nasr [*1974] 
die naast auteur ook in speelfilms [Mariken, Liefje en Magonia] en tv-films [De Enclave] optrad.
In 2005 werd Nasr benoemd tot stadsdichter van Antwerpen en vanaf januari 2009 is Nasr voor vier jaar 'Dichter des Vaderlands' geworden. De minnaar van klassieke, muziek, toneel en poëzie , laat zich ook sterk in met de Israelisch-Palestijnse zaak en schrijft hij opinie-artikelen over kunst en politiek. 

foto © keke van keukelaar.
 

Bart Moeyaert [*Brugge,1964], na een docentenloopbaan Nederlands, geschiedenis en Duits begon een carrière als schrijver van poëzie en proza voor kinderen en volwassenen.
Zijn eerste werk 'Duet met valse noten' is een vastlegging van het dagboek dat hij in zijn jeugd bijhield en dat verteld werd aan een denkbeeldige vriendin.
Moeyaert publiceerde, voordat hij zich als schijver op volwassenen richtte tientallen kinderboeken en is ook auteur van toneelstukken o.a. 'Drie zusters'. 
Moeyaert was ook stadsdichter van Antwerpen.
 
foto © leo van der noort.

De historica Annejet van der Zijl [*Leeuwarden, 1962], die kunstgeschiedenis en vervolgens massacommunicatie studeerde,  werkte tien jaar bi jHP/De Tijd. Zij debuteerde in 1998 met 'Jagtlust' over de gelijknamige Gooise buitenplaats, welk manuscript wordt omgewerkt tot een speelfilm. Meer nog raakte ze bekend me td eautobiografie van Annie M. G. Schmidt en 'Bernhard, een verborgen geschiedenis', waarop zij vorig jaar promoveerde. 

foto © anja van wijgerden.

Rick de Leeuw  [*Haarlem, 1960] dichter, zanger,  presentator en muziekproducer, die een 20 jarige muziekcarrière achter zich heeft met de Tröckener Kecks.
Auteur van 'De Laatste held' [2000] een autobiografische roman die zich afspeelt op katholiek internaat. Vervolgens verschijnen 'Comeback en 'Zuiderziel'.
'Planeet jeugd' [2003] is de gedichtenbundel als verzameling van zijn wekelijkse bijdrage aan 'De Laatse show' van de BRT.
Als filmproducer portretteerde hij Vlaamse profwielrenners en interviewde toonaangevende kopstukken van de Nederlande popmuziek voor de tv-zender 'Het gesprek'.
De veelzijdige kunstenaar/ componist/muzikant/ schrijver heeft een eigen showprogramma, waarmee hij langs Nederlandse en Vlaamse theaters trekt.
Voor de Boekenweek 2010 stelde hij het literaire programma 'Het leven is verrukkelijk' samen voor de Kleine Komedie.

foto © sander nieuwenhuys.

En als aanstormend talent Slamdichters:

-Kira Wuck[ *1978] debuteerde in het tijdschrift 'Tirade' en zij is de producer vande absurdistische film 'Wachten op konijnen'.
-Martijn Teerlinck [*1987] 'winnaar van  het Nederlands Kampioenschap Poetry Slam  is de oprichter van  poëzie-collectief  'Meer Licht'.

'Ontmoetingen met schrijvers' biedt op de 15e editie een palet aan schrijvers die in de pauze hun boeken verkopen en signeren, maar daarnaast is er dit keer geen speciaal programma.  

Terug naar boven