'Bossche boekenweek' met schrijversdebat geopend

Printerversie
Gepubliceerd op: 09-03-2012 | Gewijzigd op: 10-03-2012
Op vrijdagavond 9 maart 2012 vond in een vol theater de jaarlijkse Literaire Manifestatie 'Ontmoetingen met schrijvers' plaats. Philip Freriks leidde op zijn karakteristieke en aansprekelijke wijze de gesprekken, die afgewisseld werden met  presentaties door en voorlees sessies van de gast schrijvers: Adriaan van Dis, Charlotte Mutsaers, Ben Haveman en Tommy Wieringa. Dat gebeurde soepel met respect voor elkaar en toch met diverse kwinkslagen en gevatte en soms stekelige [naar Ben Haveman] interrupties.

Literaire Ontmoeting met schrijvers- vaak voormalig journalisten, zoals Freriks [l] aangaf in TheateradParade.
Verder vlnr.: Ben Haveman, Charlotte Mutaers, Tommy Wieringa en Adriaan van Dis. 
De verkoop van  boeken van de vier schrijvers door boekhandel Selexyz in de Pleinzaal, waar na afloop naar believe, deze exemplaren ook konden worden gesigneerd.
foto's © paul kriele, 9 maart 2012.

Freriks , die de avond opende met een introductie van de 4 schrijvers, begon met de van Charlotte Mutsaers overgenomen stelling dat alle schrijvers terroristen zijn . Freriks: 'Elke schrijver die zich kwalitate qua serieus neemt, is een terrorist.

Ben Haverman:
Haveman startte als journalist bij de Emmer Courant en werd uiteindelijk [buitenland-correspondent bij De Volkskrant. Haveman en debuteerde met 'Oh gelukkige eenzaamheid. Maar diens eerste roman was 'Alles voor de dakgoot'.
Charlotte Mutsaers heeft nagenoeg alle literaire prijzen die er te behalen zijn ontvangen met als klapstuk de P. C. Hooftprijs. Charlotte is de liefste en gevaarlijkste terrorist van't land.
Tommy Wieringa
De derde gaat is de wereldburger en wereldreiziger Tommy Wieringa. Van deze Groninger, die een familiekring heeft in deVS, is zijn laatste roman 'Ga niet naar zee'. Daarin beschrijft hij een door hem geselecteerde 150 gelukkige momenten. '
'Daarbij zitten ook die van 12 ambachten en13 ongelukken,,? , vraagt Freriks.
Tommy: 'Ik heb 1000 baantjes gehad, van witwasser tot romanschrijver en ook nog bodyguard op Curaçao.'
Adriaan van Dis
Als 4e gast introduceerde Frferiks .... De persoon ...'.. met hem leefde ik in een soort menage à trois. Hij is een van de meest hartstochtelijke minnaars van Parijs, de stad die ik ook liefheb en bemin. Een begenadigd tv-maker en interviewer.

Vóór de pauze was deze 16e editie van 'Ontmoetingen' erg speels en sterk gericht op de zaal. In de 'tweede helft', na de pauze, schakelde de de gespreksleider, de populaire ex-NOS nieuwslezer en francofiel Freriks, over op diepte-interviews. Daarin kwamen  vooral Adriaan van Dis, mede dankzij diens actuele tv-serie over Indonesië en Tommy Wieringa, als de jonge en vlotte gast in het gezelschap het sterkst in beeld. Zijn levensbeschrijving volgde na de vraag van Freiks: ' Hoe ben je gaan schrjiven..? Tommy begon met: 'Tot mijn achttiende was ik een meisje, daarna ging ik in Dwingelo op rugby, toen werd ik een jongen.' Dat sloeg wel erg aan bij het publiek. Maar met bij die ontboezemingen  bleef het niet. Wieringa gooide er nog tal van anekdoten bovenop. 

Maar intussen [voor en na de pauze] had er zich  -toevallig? -een changement plaatsgevonden van de zitplaatsen. Ben Haveman, op wie voor de pauze menig opmerking  was afgevuurd, naar de zijkant van de gesprekstafel gepositioneerd.

Maar Charlotte Mutaers kon  -niets ten nadele van de overige drie-door haar puurheid en onbevangen houding wedijveren met de kanjers als Van Dis en Wieringa.  Haar grappen en zeker haar opvattingen over engagement van schrijvers  en de houding van hen in het  politiek/maatschappelijke debat, werd door het publiek erg geapprecieerd. Het was even muisstil in de zaal waar ook de verkoudheid sterk aanwezig was.

Mutaers reageerde namelijk op de meningen van Van Dis en Wieringa dat een schrijver zich bezig moet houden met schrijven en niet per see aan het politiek debat moet deelnemen.  'Dat heeft Salman Rushdie geen goed gedaan,' aldus Van Dis. Maar Mutsaers vindt  dat een schrijver zich moet uitspreken. Mutsaers: 'Je kunt niet de inhoud ontkennen. Het moet ergens over gaan.' 

De 70-jarige Haveman, met Mutsaers, de oudsten van het gezelschap, leek, mede door zijn entree en door zijn reputatie als journalist*, minder serieus te worden genomen. Haveman mocht op deze avond het spits afbijten. Daarin vertelde hij over een schaatsavontuur waarbij hij door een val een hersenschudding had opgelopen.  'Mijn geheugen kan me wel eens in de steek laten,' sprak Haveman die als broekie begon bij de Emmer Courant, waarna hij  - via het Vrije Volk -door stiet naar de Volkskrant en daar buitenland correspondent werd.
Hoe voelt het,  vroeg Freriks om voor deze zaal met 800 gasten te staan, waarop Haveman antwoordde: '800 ! en dan ook nog mogen meepraten in de erediivise van de Nederlandse letteren.'
  
Haveman had met het begrip  'Eenzaamheid [afgeleid van 'Oh gelukkige eenzaamheid'] een onderwerp gemeen waarop later die avond Van Dis zou ingaan, evenals Mutsaers. Uit hun bijdrage bleek dat veel schrijvers juist in eenzaamheid tot inspiratie en productie komen.
'Maar ik ben niet alleen,'benadrukte  Van Dis, ik heb een lieve vriend en een vriendin'.
'Wil je er over praten,' reageerde Wieringa, .die dat 'schrijven in eenzaamheid' monnikenwerk vond.

Zo zat deze avond -vaak doorspekt met gevatte opmerkingen - in elkaar. De opzet om de vier gasten tegelijk aan tafel te hebben gaf gelegenheid tot speelsheid met vaak meer het accent op anekdoten dan op inhoudelijke commentaren.
Maar bij deze aanpak was de ervaren interviewer Philip Freriks een verademing.

De  muzikale intermezzo's kwamen van Anouk Dorfman, winnares van het Concours de la Chanson [2006] en pianist

Nationale Boekenweek
De nationale boekenweek opent op 14 maart 2012 [00.00 uur] in de Amsterdamse Stadsschouwburg en eindigt op zaetedag 24 maart 2012 op het lezersfeest in Deventer.Terug naar boven