Sint Jan: Tientallen meesterkoks bij uitvaart Gerrit Greveling

Printerversie
Gepubliceerd op: 19-12-2019 | Gewijzigd op: 19-12-2019
Een volle Sint Jan heeft donderdagmiddag 19 december 2019 uitgeleide gedaan aan de woensdag 11 december 2019 op 60-jarige leeftijd overleden meesterkok Gerrit Greveling. Vriend en voormalig plebaan Gertjan van Rossem leidde met diaken Palte de dienst die ondersteund werd door het parochieel koor.
....
Tientallen [meester-]koks uit het land kwamen
hun geliefde en sympathieke collega de laatste eer bewijzen.
Plebaan Gertjan van Rossem leidde met diaken Palte
de uitvaartdienst in een volle Sint Jan.


foto's © paul kriele, 19 december 2019.
....

Vooraan in de kerk zaten bij de dochters Judith en Francis en de kleinkinderen Jarrell, Jason, Ivary, Justin en Djay, die het bidprentje voor opa Gerrit hadden ingekleurd. Enkelen van hen mochten ook even later in de mis de kaarsjes rond de baar met opa aansteken. In de kerk waren naast tientallen bekende koks uit den lande onder wie Edwin Kats [Noble], Jonnie Boer [Librije], SVH meesterkok Hans Everse en Sjaak Jobse [Tafel Thuis] en Dennis Middeldorp [Sense]. Ook aanwezig waren Onno Hoes en Albert Verlinde en andere BN-ers. Een van de sprekers was gastheer, gerant en sommelier Leon IJpelaar die mede de uitvaartdienst had geregisseerd.
 
....
De baar wordt de kerk binnengedragen. Tekeningen van de
kleinkinderen en  tal van bloemstukken lagen op het altaar uitgespreid.


foto's © paul kriele, 19 december 2019
 
....

Door collega Loek Beenster, die sprak namens het Gastronomisch Gilde werd de op 20 april 1959 in Vriezenveen geboren Gerrit Greveling in alle toonaarden bejubeld: in 1986 was Greveling de jongste voorzitter ooit bij SVH. Die positie was voor Greveling een lang gekoesterde wens. Als opleider groeide hij uit tot het boegbeeld voor jonge mensen in opleiding. Dat deed hij met veel passie en plezier.
Uit Grevelings meesterschap zijn vele [meester-]koks voortgekomen. Beenster besloot met: ‘ We zullen je visie en ideeën blijven koesteren en gebruiken.' 

Marc van Gullik [Landgoed Lanswolt] sprak namens de Alliance Gastronomique. Van Gullik, die onder Greveling als sous-chef in Chalet Royal heeft gewerkt , zette Greveling neer als een groot vakman met een groot hart. Kwetsbaar ook. Greveling: een groot chef, gastronomisch, wijnkenner, levensgenieter en Bourgondiër die velen liet meegenieten. En na vele locaties uiteindelijk in Brabant terecht kwam. Daar werd je harde ‘g’ steeds zachter. Het werk bij Chalet was zwaar, maar ik heb er veel geleerd. Je maakte combinaties. Dat was je kunst en vooral met sauzen. Daarin was je de koning. Oh was bezat je een drive. Maar makkelijk was je niet, niet voor jezelf en niet voor je team. Je vergde veel van ons. Maar we zouden winnen!
Op een avond nam je vrij en ging uit eten. Ik dacht dat het 1991 was. Je kwam terecht in De Veste, waar je op Corry verliefd raakte. Oh, wat was je trots op haar.
Nu zijn we verslagen en verdrietig. Je hart werd je fataal. We zullen je met groot respect blijven herinneren. Corry dochters Judith en Francis en de kleinkinderen: sterkte met dit groot verlies.’
 
......
Gerrit en Corry's kleinkinderen steken de kaarsen rond de kist met hun opa aan.
foto © paul kriele, 19 december 2019.

Plebaan Gertjan van Rossem schilderde Gerrit af als een gepassioneerd persoonlijkheid, innemend en met een geweldige presentie, veelzijdig en compleet. De plebaan noemde vervolgens de locaties waar Gerrit kok is geweest maar daar aan toevoegend dat hij zijn recepten geheim hield. Die lagen in zijn zogenaamd zwart boek. Gerrit putte zijn kracht uit zijn grote liefde. Het betekende ook de drijfveer voor het vak en de collega’s. Van Rossem refereerde ook aan Gerrits zwakke hart waarvoor hij tot tweemaal toe gedotterd is geweest. Hij voelde zich laatst niet meer optimaal. En toch waren we verbijsterd. Want als er iemand was die vitaliteit uitstraalde was het Gerrit wel.
Vaak heb ik met hem, na afloop van een diner voor de fondsenwerving rond de Sint Jan gediscussieerd. Dan ging het over de liefde of het leven hierna. Daar had hij zo zijn vragen bij.

Judith Mommersteeg sprak Gerrit aan met: ‘Man, pa opa Wat zou hij trost zijn als hij zag hoeveel mensen van hem hebben gehouden. Hij hield veel van Corry. Zij was hem alles. Op zijn huwelijksaanzoek zei Corry eerst: Nee. Ik trouw maar een keer in mijn leven…. . Judith sprak ook namens Corry, die voor Gerrit thuis altijd de mis en place deed. Tot in de late uurtjes.
Corry: ‘Er is nog nooit een man geweest die met zoveel passie kookte. Gerrit zei daarbij : Kinderen, pubers en ouderen, dat is de toekomst. Hij zou graag een huisje in Spanje hebben gekocht om er na zijn pensioen met Corry heen te gaan’.
Namens broer Harry refereerde een van de aan getrouwden over Gerrit zijn kwaliteiten, die hij al op jeugdige leeftijd had. Al op achtjarige leeftijd stond hij in de keuken kroketten te bakken. Hij speelde nooit buiten zoals zijn andere vriendjes deden. Gerrit zat thuis te kokkerellen. Gerrit: Je was voor weinig mensen een open boek. Maar niet voor mij.’

Oud collega, gerant, sommelier in Chalet Royal was Leon IJpelaar Hij vatte Gerrits kwaliteiten en reputatie samen met het woord charmant. Charmant waren je grijze krullen die je bruin verfde, de fameuze doorzakavonden met veel gezang met de gebroeders Meeuwis, je perfect gesteven koks buizen zonder enig vlekje, je korte broek en je witte benen die je alleen maar in je eigen tuintje liet zien... , je eeuwige getwijfel waarbij je steeds een duwtje inde rug verlangde, de vele kooksessies. de doorzakavonden aan de Vughterweg, de Rode Kruis gala’s en Nieuwjaarsdiners, je kuiltje in je wangen wanneer je de menu’s aan het bedenken was. Je typische humor en je heerlijke lach en de warme hand op mijn schouder.
Je zult herinnerd worden als een zeer charmante man die we voor altijd in ons hart zullen koesteren.’

Na de de absoute ging de baar met Gerrit Greveling en de celebranten voorop door een erehaag van tientallen [meester-] koks naar buiten.
 
....
....
Plebaan Gertjan van Rossem en diaken Pallte begeleiden de baar
naar de luidpoort. Leon IJpelaar, voormalig gerant in Chalet Royal, tijdens het 'bewind' van meester kok Gerrit Greveling, draagt het
SHV-meesterteken van  Gerrit Greveling als meester kok. 

foto's © paul kriele, 19 december 2019. 
......
 
.....


Terug naar boven