Zoeken
Opknappen Jeroen Bosch Tuin van start
Printerversie |
Zaterdag 16 april 2011 gaat het Jeroen Bosch Tuin-initiatief officieel van start. Buurtbewoners beginnen die met het aanplanten van vaste plantenborders in de oude kloostertuin achter de Orangerie. Ook worden in de Schliderstraat geveltuinen aangelegd.
De activiteiten vloeien voort uit het ideeënboek van Joeri de Bekker van 'Oog voor Schoonheid landschapsarchitectuur', dat ism de omwonenden en andere belanghebbenden tot stand is gekomen. Uitgangspunt was een de tuin als een rustige oase te behouden voor de stad en de directe omgeving een groenere aanblik te geven.
Meer groen en rust in en om de Jeroen Boschtuin achter de Orangerie. |
De bewoners hebben inmiddels een onderhoudsgroep opgericht en zijn een website gestart onder de naam: Jeroen Bosch-tuin. Met behulp van een BIG-subsidie hebben zij tuingereedschap aangeschaft om de tuin in de toekomst goed te kunnen onderhouden. Voor het aanplanten van de borders heeft landschapsontwerper Esther Moors een beplantingsplan opgesteld. Daarin zijn tal van kruiden en bloeiende vaste planten opgenomen die van de tuin een werkelijke ‘Tuin der Lusten’ maken.
Nadat enkele jaren geleden de vervallen panden in de Schilderstraat zijn opgeknapt (de voormalige hoerenkotjes) is nu de straat zelf aan de beurt. Zaterdag 16 april 2011gaan achttien huishoudens een nieuw geveltuintje aanleggen. De hele straat krijgt daardoor een veel groenere aanblik. Meer activiteiten
Naast deze projecten zullen er de komende tijd nog meer activiteiten in en om de Jeroen Bosch Tuin gaan plaatsvinden.
De Beekmanschool werkt met haar leerlingen aan creatieve naambordjes bij de nieuwe beplanting. In de tuin wordt in mei een heuse fresco gerealiseerd door studenten van de opleiding Oude Schildertechnieken. En in de Zusters van Orthenpoort gaat Sophie Gruijters dit voorjaar samen met bewoners werken aan een kunstzinnig straatproject, waarin planten een belangrijke rol spelen.