Nieuwe wijk op de Herven: Carolus

Printerversie
Gepubliceerd op: 27-11-2010 | Gewijzigd op: 28-11-2010
Op dinsdag 23 november 2010 vond  in een bomvolle zaal van naar he tstadionDeVpoeier uitgwekenlocatie, de eerste infoavond rond het nieuwe Carolus plaats. De geplande wijk staat op de plek van het huidige Carolusziekenhuis. De wijk bestaat uit 75 grondgebonden woningen en zes flats met in totaal 285 appartementen.
Het gebied ligt ingeklemd tussen de Hervensebaan ende Bruistensingel.
Het ontwerp voor de woningen komt van het Amsterdamse bureau Mulleners+ Mulleners.
De flats zijn ontworpen door het Brusselse bureau DDS & Partners.

 
 Boven een aanbevelingsplaatje dat de parkachtige omgeving moet illustreren  Het deel met de grondgebonden woningen.
 foto's © herman van boxtel, 23  november 2010.  Een bomvolle zaal in De Boerderij op de Herven.

Omdat de inschrijving overboekt [600 aanmeldingen] was, moest de voorlichting in twee ploegen in stadion De Vliert ipv in de Boerderij op De Herven worden gegeven.

De presentatie werd op een vlotte manier gedaan door Olaf Schoof, ontwikkelingsmanager bij het Bouwfonds.daarbij geassisteerd door Mireille Liskmap en André Attasio [Verkoopmanagers Bouwfonds.
Schoof somde eerst de grote lijnen op ondersteund door een PowerPoint presentatie waarbij hij in eerste instantie inging op de bijzondere ligging en de beschermde woonomgeving. Ondanks de parkachtge ligging zijn vele voorzieningen in de buurt evenals de binnenstad met zijn uiteenlopende activiteiten, de natuur, de snelweg en het station om de hoek.

Daarnaast schetste de Bouwfondsmanager een beeld van het weelderige groen van zowel het bestaande terrein als het toekomstige groen in de wijk. Daarbij verwees Schoof ook nog naar de aansluiting van de natuurlijk woonomgeving naar het  natuurgebied de Heinis.

Impressies van woningtypen en flattypen.  
   
Vervolgens werd ingegaan op de bebouwing, dat – zo lieten de beelden zien – gaat een mooie wijk worden als we de beelden mogen geloven, ruim opgezet en met oog voor de horizontale en verticale lijnen in de gehele wijk, veel groen en vooral geen trottoirs, iedereen moet op straat kunnen lopen en spelen, met aan de kant van de Bruistensingel hoogbouw en daarachter een wijk met grondgebonden woningen van vrijstaande villa’s tot enkele blokken met huizen met prijzen die variëren van € 170.00 voor de appartementen tot €  800.000 voor de vrijstaande woningen.

De beelden ondersteunen het verhaal van een mooie wijk, met – zo werd fijntjes gezegd – niet een Spaanse architect maar een Nederlandse. Als de schetsen bewaarheid worden is dat ook te zien, het moet architectonisch en landschappelijk duidelijk een op de jaren 30 geïnspireerde en door een Nederlandse architect ontworpen wijk worden met een luxe uitstraling en riante woningen.
Na afloop waren er veel vragen die zoveel mogelijk werden beantwoord maar na 20 minuten moest de zaal leeg voor de volgende ploeg, binnenkort wordt de website http://www.carolusdenbosch.nl uitgebreid met meer informatie en de mogelijkheid individuele info te verkrijgen.

De eerste indruk is van de wijk is goed, met veel groen en een ruime opzet, de vraag met deze onzekere markt is of dat ook werkelijkheid wordt.Terug naar boven