Zoeken
Bij BAM: 1e Archeo-hotspot van het Zuiden geopend
Printerversie |
Woensdagmiddag 20 mei 2015 werd in de BAM door wethouder Huib van Olden en een tienjarige archeoloog-in-de-dop Ole Nieuweweme [overbuurman uit Bethaniëstraat] met het afschieten van een confettikanon de eerste Archeo hotspot van beneden de rivieren [aldus wethouder Van Olden] geopend. De eerste zit in het Alard Pierson Museum in Amsterdam.
Een archeo-hotspot* is een winkel/ of loket waar burgers een vondst kunnen brengen en daarover vragen kunnen stellen of zelfs een advies kunnen krijgen hoe om te gaan met een eeuwen oude vondst, die ze ergens in de grond hebben gevonden, of een ander object.
Maar een archeo hotspot geeft ook een inkijk in het werk van archeologen bijv. in het laboratorium van de BAM in de Bethaniëstraat.
*Zie ook het eerste bericht over de start van een Bossche archeo hotspot dd. 15 december 2014.
-Boven: Na een proost [in Den Bosch gebeurt dat vóór het officiële moment, zei Van Olden gekscherend], schoten de wethouder en Ole Nieuweweme een kanon af waarop er confetti door de zaal van de BAM waaierde. -Rechts boven: Het afschieten van het confettikanon. -Rechts: Een handdruk van de wethouder na het spannende moment. foto's © paul kriele, 20 mei 2015. |
Onder leiding van presentator Donald Antskul werden in de grote benedenzaal van de BAM over objecten/ vondsten van
burgers een uitleg gegeven. Dat gebeurde in aanwezigheid van een archeolooog van de BAM.
-Boven: Presentator Donald Antskul haalde diverse voorwerpen uit een kist waarover door de archeologen [Ronald van Genabeek en Ronald Glaudemans] een uitleg werd gegeven. Ceremoniemeester was Ellen Wellenstein. foto's © paul kriele, 20 mei 2015. | -vlnr Het echtpaar André en Bernadette van den Eerenbeemt vroegen uitleg over een [middel eeuwse] plavuis uit hun kelder van het huis in de Postelstraat. -Boven: Ole Nieuweweme kreeg enkele botjes te zien, waaruit kralen voor een rozenkrans waren gezaagd. -Links Angelo Andrean kreeg een toelichting over een wijnkan die hij als vrijwilliger uit de stort had opgegraven. Het was een Duitse wijnkan uit Siedburg waarop een bijbels tafereel [Magdalena] was te zien. Als datering werd geschat op de periode 1550-1575. |
Wethouder Huib van Olden zei in zijn openingsspeech dat '...het hier gaat om alles wat in de grond van de gemeente wordt gevonden. Erfgoed staat op dit moment enorm in de belangstelling. Erfgoed houdt ons vast aan de basis van de samenleving en dat is de geschiedenis. Hoe leggen we dat tegenwoordig vast ? Met een archeo hotspot,' sprak Van Olden over dit nieuwe fenomeen.
'We lezen het niet meer in de boeken, maar we gaan zelf iets doen en onderzoeken. Ik deed dat zelf onlangs met een detector langs het Máximakanaal. Er viel wel veel gepiep te horen. Maar ik haalde slechts een blikopener van de Hema naar boven. Toen hield ik het wel voorgezien. Tja, soms begint het met een detector en eindigt het als archeoloog.
Deze arche hotspot helpt het verleden leefbaar, tastbaar en uitlegbaar te maken voor iedereen. Dus iedereen is welkom!'
Laboratorium in de BAM
-Links: Medewerkers en een vrijwilligster Maria de Lau actief in het laboratorium van de BAM. -Boven: Ole Nieuweweme vond in hun tuin in de Bethaniestraat een oud muntje met inscriptie. Op onze vraag wat Ole wil worden: geen archeoloog, maar prof hockeyer.. . foto's © paul kriele, 20 mei 2015. |
Terug naar boven