BethaniŽstraat: Grote aanpassing Groot Tuighuis

Printerversie
Gepubliceerd op: 25-11-2020 | Gewijzigd op: 25-11-2020
Het Groot Tuighuis, een voormalig kerkgebouw dat na de functie van Noordbrabants Museum. Die museumfunctie kreeg het gebouw in 1924 voor het Provinciaal Geootschap. In 1987 verhuisde dit -intussen- Noordbrabants Museum naar de Verwersstraat.  Daarop nam de BAM het in gebruik. De BAM heet na een fusie  tegenwoordig  Erfgoed. Ooit was het gebouw een opslag voor Defensie [Tuighuis].
foto © paul kriele,16 juli 2012.
Verlaan & Bouwstra gaat het Groot Tuighuis in de Bethaniëstraat ingrijpend verbouwen. Het eeuwen oude kerkgebouw moet worden klaargemaakt voor de opvang van ruim 23 werknemers*van het  Stadsarchief  en een nog betere accommodatie wordt voor publieksontvangsten/bezoek.
Officieel meldt de gemeente dat het Definitief Ontwerp van 2017 wordt geactualiseerd. Maar als om nadere details wordt gevraagd, zoals de kosten [het uitvoeringskrediet], verwijst een woordvoerder naar de gemeenteraad die moet beslissen over dat Definitief Ontwerp [DO]. Dat besluit dat dan de kosten oplevert, valt pas in de loop van 2021.
Het voormalige koor van de Jacobkerk, jarenlang gebruikt als 'de Azijnfabriek', wordt flexibel ingericht als publieksruimte.


* Het aantal van 23 medewerkers [inkl. vrijwilligers] was ons eerder verteld door een van de medewerkers. Die krijgen dan een plek in het verbouwde Groot Tuighuis, aldus een woordvoerder.