Publieksinrichting Groot Tuighuis/Stadsarchief naar Reinier van Arkel

Printerversie
Gepubliceerd op: 03-04-2021 | Gewijzigd op: 08-04-2021
Publieksinrichting Groot Tuighuis/ Stadsarchief naar Reinier van Arkel  in Bethaniëstraat

De plannen voor een herinrichting van het Groot Tuighuis wordt gecombineerd met een verhuizing van het Stadsarchief naar de Bethaniëstraat. De begane grond van het Groot Tuighuis krijgt een educatieve [onderwijs] en een publieksbestemming. Daarvan wordt het koorgedeelte van de oude Jacobkerk [voorheen de Azijnfabriek] een zaal met digitale presentatie van de Bossche geschiedenis. Het Stadsarchief in de verouderde Caroluskapel op de Bloemenkam [waar woningen voor in de plaats zijn gepand] krijgt als nieuwe bestemming -door inkrimping van Reinier van Arkel, met onder meer afstoting van de poliklieken en parkeerplaats in de Bethaniëstraat- die locatie. So wie so gaan de eerdere plannen van een ondergronds archief onder de oude Jacobkerk niet door. Reinier van Arkel maakt een verandering van zorg door van opname naar zorg inde eigen omgeving. Ontdekken onderzoeken en ontmoeten De verbouwing van het Groot Tuighuis tot erfgoedcentrum met publiekszaal gaat € 5,4 miljoen kosten. De planning is voorjaar 2022. Het is de bedoeling dat deze plannen eind dit jaar aan de gemeenteraad worden voorgelegd. De Azijnfabriek verhuist na het gereedkomen van de verbouwing van het pand aan de Triniteitstraat en de herinrichting er van, zomer dit jaar

Start van ‘Den Bosch Time Machine 
Voor een inzicht van wat in die neiwue publiekszaal gepresenteerd wordt, op welke manier en met welke andere specifieke [op dit gebied] deskundige instellingen: Klik op Time machine voor het artikel van 28 oktober 2020 daarover. 

Grote aanpassing Groot Tuighuis, bericht van 25 november 2020


Het Groot Tuighuis, een voormalig kerkgebouw dat na de functie van Noordbrabants Museum. Die museumfunctie kreeg het gebouw in 1924 voor het Provinciaal Geootschap. In 1987 verhuisde dit -intussen- Noordbrabants Museum naar de Verwersstraat.  Daarop nam de BAM het in gebruik. De BAM heet na een fusie  tegenwoordig  Erfgoed. Ooit was het gebouw een opslag voor Defensie [Tuighuis].
foto © paul kriele,16 juli 2012.

Verlaan & Bouwstra gaat het Groot Tuighuis in de Bethaniëstraat ingrijpend verbouwen. Het eeuwen oude kerkgebouw moet worden klaargemaakt voor de opvang van ruim 23 werknemers*van het  Stadsarchief  en een nog betere accommodatie wordt voor publieksontvangsten/bezoek.
Officieel meldt de gemeente dat het Definitief Ontwerp van 2017 wordt geactualiseerd. Maar als om nadere details wordt gevraagd, zoals de kosten [het uitvoeringskrediet], verwijst een woordvoerder naar de gemeenteraad die moet beslissen over dat Definitief Ontwerp [DO]. Dat besluit dat dan de kosten oplevert, valt pas in de loop van 2021.
Het voormalige koor van de Jacobkerk, jarenlang gebruikt als 'de Azijnfabriek', wordt flexibel ingericht als publieksruimte.


* Het aantal van 23 medewerkers [inkl. vrijwilligers] was ons eerder verteld door een van de medewerkers. Die krijgen dan een plek in het verbouwde Groot Tuighuis, aldus een woordvoerder.

Terug naar boven