Herinrichting BAM / Stadsarchief op Bethaniëstraat 4 /Groot Tuighuis

Printerversie
Gepubliceerd op: 23-01-2022 | Gewijzigd op: 23-01-2022
Plan herinrichting Groot Tuighuis met BAM en Stadsarchief op Bethaniëstraat 4, klaar voor instemming gemeenteraad
-Hierboven: Groot Tuighuis waar in het koor [voorheen Azijnfabriek] de afdeling Stadsarchief  van Erfgoed is ingedeeld. Ook  de studiezaal bevindt zich op de begane grond.
-Hieronder: Als van ouds de publieksruimte vooraan in de kerkzaal van de oude uit 1430 daterende Jacobskerk]. 

foto en tekening © erfgoed/ Verlaan & Bouwstra Architecten/ Bureau Podium, 2021.

Het plan voor de herinrichting van het Groot Tuighuis op Bethaniëstraat 4 [voorheen BAM dat in 2015 fuseerde met Stadsarchief tot Erfgoed] is nu door de gemeente gepubliceerd. Op de locatie Azijnfabriek, in het koor van de oude Jacobskerk [*1430] , komt Erfgoed [Stadsarchief plus studiezaal] afgescheiden van de publieksruimte vooraan in de kerkzaal. Verlaan & Bouwstra Architecten en Bureau Podium hebben deze plannen uitgewerkt. Het bezoek kan een reis door de tijd worden en geeft een indruk van het historisch onderzoek en een kijkje in de keuken van archeologie, bouwhistorie en monumenten en het archief. Het centrum richt zich naast individuele bezoekers ook op groepsbezoek van bijv. scholen en cursisten Boschlogie.
Een persbericht [dd.23012022] meldt dat de gemeente vanuit het Groot Tuighuis samenwerkt met het JBAC, Huis73, Zwanenbroedershuis, de Sint Jan en Huis van Bosch.
In mei 2022 legt de gemeente het € 5,4 miljoen kostende plan van deze herinrichting voor aan de gemeenteraad.
Plan werven terrein Reinier van Arkel
De gemeente gaat nog in overleg met Reinier van Arkel om het archiefdepot op [en onder] het rechts aangrenzende terrein van Renier van Arkel te vestigen. Daar wordt nog overleg over gevoerd. Tot die tijd blijven de historische archieven van de stad nog in het pand Bloemenkamp dat later een woonbestemming krijgt.

Zie ok het artikel dd. 3 april 2021 Plan tot verhuizing Stadsarchief [inclusief fusie met Erfgoed] naar Erfgoed Bethaniëstraat 4
Korte inhoud
De plannen voor een herinrichting van het Groot Tuighuis wordt gecombineerd met een verhuizing van het Stadsarchief naar de Bethaniëstraat. De begane grond van het Groot Tuighuis krijgt een educatieve [onderwijs] en een publieksbestemming. Daarvan wordt het koorgedeelte van de oude Jacobkerk [voorheen de Azijnfabriek] een zaal met digitale presentatie van de Bossche geschiedenis.
Het Stadsarchief in de verouderde Caroluskapel op de Bloemenkamp [waar woningen voor in de plaats zijn gepand] krijgt als nieuwe bestemming -door inkrimping van Reinier van Arkel, met onder meer afstoting van de poliklieken en parkeerplaats in de Bethaniëstraat- die locatie.
So wie so gaan de eerdere plannen van een ondergronds archief onder de oude Jacobkerk niet door. Reinier van Arkel maakt een verandering van zorg door van opname naar zorg inde eigen omgeving.

Terug naar boven