Renovatie BAM: Panden- [gemeente ] verwisselen

Printerversie
Gepubliceerd op: 12-10-2004
Zicht op Reinier van Arkel [l.] en het BAM-gebouw [r.] dat in de steigers staat. De foto is genomen vanuit een gondel bij de Jacobtoren.

foto © paul kriele, 13 juni 2006.

De komende tijd gaat de BAM tijdelijk intrekken in de panden Wolvenhoek 2-4. Dat gebeurt ivm de renovaties en aanpassingen van de huidige kantoren en opslag in de Bethaniëstraat waar de Bouwhistorische en archeologische dienst is gehuisvest. De ingrepen gebeuren onder toezicht van architect Fritz uit Bussum.
Deze voormalige Jacobkerk krijgt een extra versteviging met de -oude - etagevloer zodat die beter benut kunnen worden en het gebouw constructief veiliger maakt.  Ook komen er aanpassingen die de veiligheid van het personeel moeten bevorderen zoals brandwerende voorzieningen en alarminstallaties. 
Bastion Oranje meldde in maart 2001 al dat het gebouw brandgevaarlijk en onveilig was. Wat overigens –toen - werd ontkend....
Ook krijgt het gebouw een betere constructie. De bovenste twee vloeren van 1752 zijn er bij de verbouw tot museum in 1925 uitgehaald. De schoorbalken van die twee vloeren zijn eertijds verwijderd. Bovendien werd in 1925 de tussenvloer weggehaald om een open museaal karakter aan het gebouw te geven. Bouwbedrijf Nico de Bont die de restauratie uitvoert, brengt de situatie van voor 1725 terug zodat het gebouw ook zijn stevigheid terugkrijgt.  
De wens is er ook nog steeds dat het gebouw een publieksfunctie moet krijgen. Daartoe zal de begane grond een publieksfunctie krijgen. Daarnaast zullen de gevels van nieuw voegwerk worden voorzien en zal het dak worden gerepareerd.
Ook het gebouw van Stadstoezicht op Achter ’t Wilt Varken/hoek Lombardje is weer afgestoten. Stadstoezicht is naar de andere zijde van het Lombardje op Wolvenhoek 2 verhuisd, naast het pand waar tijdelijk de BAM is gehuisvest.